Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor
Englands flagga
En

Vinter som vanligt på Idre Fjäll

Gå direkt till

Det är skönt att kunna konstatera att vissa saker är precis som de brukar. Vintern kommer som vanligt till Idre Fjäll. Men för de flesta av Idre Fjälls gäster betyder det ändå en vinter utöver det vanliga. Eller vad sägs om snöpremiär redan den 16 oktober, skidåkning i alla fyra väderstreck, och trygga utomhusaktiviteter på snö ända in i april.

Utsikt du inte tröttnar på

Sveriges sydligaste fjäll - Idre Fjäll - är för många också de närmaste och mest lättillgängliga. Här börjar fjällen på riktigt, med Sveriges sydligaste sameby, renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark.

 – Vi märker att fler och fler kommer hit för att de söker något mer än en skidort och bra skidåkning. Här finner man en helt annan miljö. Att stå på toppen av Gränjesvålen och blicka ut över Städjan och Nipfjället tar nästan andan ur en, även oss som bor här och ser det varje dag, säger Tommy Halvarsson som är marknadschef på Idre Fjäll.

Snöpremiär i oktober

Tack vare sitt geografiska läge och fleråriga arbete med att spara snö, är Idre Fjäll en snösäker skidort som kan garantera snöpremiär redan i mitten av oktober varje år. Det har gjort Idre Fjäll till det självklara valet för flertalet klubbar och landslag inom både alpina grenar, freestyle, längdskidåkning och skidskytte. Men även för den skidsugna motionären och barnfamiljen.

 – Här får du en varierad skidåkning i alla fyra väderstreck. Det kanske man inte riktigt tänker på, men det innebär ju att om nordanvinden biter i eller vårsolen ligger på kan du alltid välja den sidan av Gränjesvålen där vädret och snön är som bäst, säger Tommy.

Här hittar du allt från flacka backar, rullband och skidskola för de minsta till lekfulla fun parks och utmanande Chocken - nordens brantaste pist. Men här finns också 82 kilometer längdskidspår för den som hellre skidar på längden. Gör en heldagstur och njut av tystnaden på fjället. Eller riv av ett skönt kvällspass på något av elljusspåren.

Ställ bilen och skida in och ut

– Något annat vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen. Ski in Ski out är ett slitet uttryck, men här hos oss kan man verkligen göra det. Man kan ta skidorna från sitt boende, till skidåkning, andra aktiviteter och restauranger, säger Tommy.

 En fjällsemester är inte helt komplett utan god mat och skönt häng. Därför fick många av fjällets restauranger en uppdatering under förra året med nya menyer och ett hållbarhetsarbete som känns bra i magen. Dessutom öppnades två helt nya restauranger som Melker Anderssons Kött och Fiskbaren samt hamburgerrestaurangen Understället. Självklart kan du beställa mat för take away att njuta av i din egen stuga om du föredrar det.

Satsa på hälsan med friskt friluftsliv

Finns det något finare man kan ge sig själv och sin familj än en härligt aktiv vintersemester? Vi tror inte det. Forskning visar att både vistelse i naturen och fysisk aktivitet kan bidra till en bättre hälsa. Studier visar också att utevistelse bidrar till en ökad fysisk aktivitet för barn. Och på Idre Fjäll blir det ännu roligare, oavsett om det handlar om att gå utanför stugan och bygga en snögrotta eller knäppa på skidorna för en dag i backen.

 – Ett hett tips är att dra nytta av den extra jullovsveckan! Trettondagen som infaller en onsdag (den 6 januari) ger nämligen perfekta förutsättningar för en extra lång ledighet i början på året. Januari är gnistrande snösäker, och efter en heldag med aktiviteter på fjället känns det extra skönt att komma in i stugvärmen igen när mörkret faller, säger Tommy Halvarsson.

En trygg vintersemester

Även om framtiden kan kännas osäker, kan du lugnt boka din vinterresa till Idre Fjäll. Om du bokar med avbeställningsskydd kan du avboka ditt boende ända fram till ankomstdagen, dock krävs läkarintyg om färre än 21 dagar återstår innan ankomst. Skipass kan avbokas kostnadsfritt fram till ankomstdagen.
Allt för att du ska kunna drömma om en vinter som vanligt.

Tre vintertips på Idre Fjäll

  • Vildmarksnästet - här hittar du fjällets godaste varma choklad i en riktigt mysig atmosfär
  • Manchestermorgon - sätt de första carvingsvängarna ensam i pisten medan solen går upp. Frukost i toppstugan är en härlig avslutning.
  • Lilla Skicross-banan - gör som Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg och de andra idolerna. Susa fram bland gupp och svängar i barnens egen skicross-bana!

Upplev vintern på Idre Fjäll

Boka din resa