Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Inspiration och guider

Packlista vandring

Det är viktigt att packa rätt inför vandringen – så att fjällturen blir en härlig aktivitet. Men vad behöver man egentligen ha med sig? Vi har gjort en packlista på vad som är bra att fylla ryggsäcken med inför en dag i våra fina vandringsleder på fjället. 

I området kring Idre, Särna och Grövelsjön kryllar det av fantastiska vandringsleder. Att upptäcka nya stigar i vildmarken, med fjällets pampiga vyer framför sig, är en njutbar sommar- och höstaktivitet. Men för en lyckad och smidig vandring krävs rätt (och lätt!) packning. Här har vi sammanställt en lista på vad du bör packa ner inför dagsvandringen. 

27082019-DSC01240.jpg
För att vandringen ska bli njutsam krävs rätt utrustning och en lätt packning. 

 • Karta och kompass
  Först och främst är det viktigt att packa ner karta och kompass, så att du hittar rätt på fjället. Vi rekommenderar att du använder Fjällkartan i skala 1:50 000. Den är enkel att navigera i och ger en bra överblick över terrängen, bäckar, höjdskillnader och leder. Du kan bland annat köpa Fjällkartan på ICA Nära Idre Fjäll. Fjällkartan finns även som app, men tänk på att det inte alltid finns mobiltäckning i fjällen och att batteriet kan ladda ur, ta därför även med en papperskarta.
  En kompass behövs givetvis också. Den mest vanliga kompassen är en orienteringskompass. 
 • Vandringsskor
  En av de viktigaste sakerna att tänka på vid fjällvandring är att ha ett par bra vandringsskor på fötterna. För att undvika skavsår är det viktigt att gå in skorna ordentligt innan du ska ut på din fjälltur. Börja med att gå omkring i kängorna hemma, för att sedan ta kortare promenader som succesivt blir längre. 

IdreFjall_vandring_8.jpg
För att undvika att få skavsår och ont i fötterna är det viktigt att gå in vandringskängorna innan du ger dig ut på fjället.

 • Vattenflaska
  Att vandra är fysiskt krävande och är det en varm dag är det extra viktigt att regelbundet fylla på med vätska. En vattenflaska som håller vattnet kallt är därför viktigt att ha med sig. 
 • Förstärkningsjacka
  En förstärkningsjacka är en isolerad jacka som även fungerar som ett mellanlager. Den är otroligt lätt samtidigt som den isolerar. Perfekt för fjällvandring och ett omväxlande väder!
 • Myggmedel
  Det är ingen hemlighet att myggen älskar vår vackra och gröna natur, därför råder vi dig att ta med myggmedel. 
 • Solkräm
  Ovan molnen skiner solen! Glöm inte att skydda din hud genom att smörja in dig ordentligt innan och under turen. 
 • Mat/energi
  Som tidigare nämnt – att vandra tar på krafterna. Se till att ha med dig tillräckligt med mat och mellanmål, beroende på hur länge du ska vara ute.

27082019-DSC01312.jpg
Att vila benen och fylla på med energi är viktigt för att orka hela vägen. 

 • Regnkläder
  Att vandra runt med blöta kläder gör att du snabbt börjar frysa. Tänk på att ta med lätta regnkläder som du snabbt och enkelt kan ta på dig om regnet är på ingång. 
 • Skavsårstejp
  Det tål att sägas igen – att vandra med skavsår är inte kul. Se därför till att packa med dig skavsårstejp i fall att kängorna sviker och det börjar skava. Se även över om det är något mer som du behöver stoppa ner i ditt reseapotek. Tänk på att det inte finns något apotek på Idre Fjäll. 
 • Extra ombyte
  En extra tröja och dubbla strumpor är bra att ha med sig i fall att det blir kallare än väderprognosen visar. I Idre Fjälls sportbutik Mountain Sports finns allt du behöver. 
 • Skräppåse
  Det är av stor vikt att vi hjälps åt att ta hand om vår fina natur och att vi håller fjället skräpfritt. Ta med någon form av påse där du kan samla ditt skräp under vandringen. 
 • Kamera
  Sist men inte minst – kameran! Utsikten från Städjans topp är magisk och du kommer garanterat vilja föreviga alla storslagna vyer och oförglömliga minnen. 

Hostlov-i-fjallen-4.jpg
Familjevandring på Nipfjället är en härlig och uppskattad familjeaktivitet.

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

I frisk fjälluft

Vandring

Läs mer

Stuga, hotell eller camping?

Bo i fjällen

Boka boende

Bästa tiden

Höst

Upplev fjället i höst