Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Orientera i magisk fjällmiljö

Vässa dina orienteringskunskaper och upplev samtidigt den unika naturen som Idre Fjäll har att erbjuda. Spring genom trollskog och över fjäll i riktig vildmark. Orienteringen i Idre Fjäll bjuder på utmaningar oavsett nivå. Det finns inga åkrar och vägar att förhålla sig till, här är det bara du och skogen, så att du kan fokusera helt på upplevelsen, kartan och vyerna.

Rikslägret Ungdom

I sommar anordnas ett riksläger för ungdomar här på Idre Fjäll, arrangör för lägret är det Svenska Orieteringsförbundet. Här får du möjligheten att upptäcka fantastiska områden runt om anläggningen, en levande tavla brukar vi kalla de då vyerna är helt fantastiska vart du än vänder blicken. 

Vill du vara med men känner att löpning inte är av intresse, ingen fara. Vi ger även möjligheten till att delta som mountainbikeorienterare. Väljer du att delta på cykel är det viktigt att du antingen tar med din egen cykel eller hyr på plats senast dagen innan. 

Läs mer om Rikslägret Ungdom hos SOFT

Rikslägret Junior/Senior

Rikslägret Junior/Senior är ett läger som riktar sig till alla juniorer och yngre seniorer. Du kan välja att utbilda dig under veckan kombinerat med egen träning eller andra aktiviteter som Idre Fjäll erbjuder. Du kan också välja att enbart träna och tävla hela veckan.

Läs mer om Rikslägret Junior/Senior hos SOFT

Idrefjällveckan

Idrefjällveckan är ett återkommande evenemang som lockar orienteringsentusiaster från när och fjärran till vackra Idre Fjäll. Det är en vecka fylld av tävlingar och gemenskap för både erfarna idrottare och nybörjare. Under veckan kan deltagarna njuta av en mängd olika tävlingar, inklusive SM ultra för Juniorer, Seniorer och Veteraner. Höjdpunkten är Idrefjällens klassiska 3-dagarstävling, där man utmanas med medeldistanser och en avslutande jaktstart för vissa klasser. För dem som inte har förhandsanmält sig finns öppna klasser tillgängliga varje dag.

En spännande nyhet 2023 är introduktionen av precisionsorientering, PreO, som ger deltagarna möjlighet att testa sin noggrannhet och skicklighet. Idrefjällveckan är en möjlighet att delta i tävlingar, förbättra sina orienteringsfärdigheter, uppleva den vackra naturen och skapa minnen tillsammans med andra orienterare.

Idrefjällveckan är en vecka full av spänning, utmaningar och glädje för alla som älskar orienteringssporten!

Läs mer om Idrefjällveckan på deras hemsida

Terräng- och kartbeskrivningar

Orienteringskartor finns att köpa i receptionen på Aktivitetscenter.

Område

Kalfjället

Ett helt fantastiskt område där ni bjuds på härlig orientering i fjällmiljö på kalfjäll. Här väntar nämligen orientering på kalfjället mellan Nipfjället och Städjan. Löpbarheten och sikten är mycket bra, vissa partier dock med något nedsatt löpbarhet på grund av stenbunden mark. Kuperingen är måttlig till stark i vissa områden. Få stigar och andra ledstänger. Stor detaljrikedom. Om vädret är vackert kommer ni att kunna blicka ut över de vackra dalafjällen med Städjan som fond. Kartan är ritad under 2019-2020 av Kenneth Kaisajuntti och Per Forsberg.

Område

Gammelsätervallen

I detta område erbjuds en mix av underbar fjällskog samt lite kalfjäll. Detta är vildmark i sin rätta bemärkelse. Kuperingen är måttlig till bitvis stark. Orienteringskunskaperna sätts på prov i de detaljrika sluttningarna. Både löpbarheten och sikten är bra till mycket bra. Underlaget kan i vissa områden vara lite stenbundet. Väldigt få ledstänger såsom stigar och bäckar. Detaljrikedomen är mestadels omfattande. Kartan är ritad hösten-våren 2019-2020 av Per Forsberg och Kenneth Kaisajuntti.

Område

Idre Fjäll stugbyn

Klassiskt sprintområde i Idre Fjälls stugområde. Många stugor, vägar, stigar och slalombackar att hantera under loppet. Området är dock kuperat så detta är en tuff utmaning. Kartan ritad av Göran Andersson under 2019-2020 och är i skala 1:4 000.

Område

Brunnan

Ett intressant terrängparti som ligger på bägge sidor om ån Brunnan som slingrar sig igenom detta område. Området passar speciellt bra för medeldistansträning. Löpbarheten är överlag bra precis som sikten, kuperingen är måttlig även om det finns vissa områden med brantare kanter. Relativt många sankmarker som skär in mellan åsar och höjder. Även här är detaljrikedomen stor till måttlig. Kartan är ritad under 2019-2020 av Per Forsberg.

Område

Slättvåla

Detta är kanske det bästa området, Slättvåla. Här bjuds ni på en fantastisk vildmark med mycket god löpbarhet och sikt. Här får man en känsla av orördhet och lugn. Överlag ganska detaljfattigt med en måttlig till stark kupering. Ett område som passar bra för långdistansövningar. Kartan är ritad under 2019 av Kenneth Kaisajuntti.