Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Inspiration och guider

Det här händer med liftarna när det är riktigt kallt

Vintern i fjällen kan ibland bjuda på extremt kallt väder som utmanar både besökare och vår liftinfrastruktur. Innan du ger dig ut i backen är det viktigt att förstå att kylan på fjället kan vara ännu mer utmanande än vad termometern visar. Det beror på att kylan förstärks av vinden, vilket skapar ett fenomen som kallas kyleffekt.


Kyleffekten visar hur kallt det är

Under en varm sommardag kan en svalkande vind vara uppfriskande, men på vintern känns det omedelbart mycket kallare när vinden biter tag. Genom att kombinera lufttemperaturen med vindens hastighet beräknar vi vad som kallas vindkyltemperatur eller kyleffekt. Detta mäter vindens kylningseffekt på bar hud. Till exempel kan en temperatur på -25 grader och en vindhastighet på endast 5 meter per sekund ge en kyleffekt som känns som hela -36 grader.


Här kan du få tips om hur du klär dig rätt för att slippa frysa


Begränsad liftkapacitet vid riktigt kallt väder

Extrema temperaturer sliter hårt på våra liftar och ökar risken för både mekaniska och elektriska problem. Vi måste även ta hänsyn till eventuella risker i samband med driftstopp på våra luftburna liftar. Du har kanske själv upplevt att det ibland kan vara obehagligt att åka lift när det är riktigt kallt och vi vill då minimera den tid du tillbringar där uppe. Därför, när kyleffekten ligger mellan -20 och -25 grader, kör vi våra luftburna liftar med begränsad kapacitet. Det innebär att vi endast tar gäster i varannan eller var tredje stol. Detta minskar evakueringstiden om det skulle uppstå ett driftstopp.


Avstängning vid extrem kyla

För din säkerhet, vårt personals och utrustningens bästa, kommer vi inte att köra några av våra luftburna liftar när kyleffekten når -25 grader eller lägre. Detta beslut fattar vi för att säkerställa att alla kan njuta av fjällen i en trygg miljö.


Aktuell driftstatus för liftar, backar och spår hittar du här