Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Rid på islandshästar i fjällen

Fjällridning

Det är en svårslagen känsla att rida i fjällen. Upplev turridning med milsvida vyer, mysiga stigar i gammelskog och samspelet med hästen. I sommar erbjuder vi ridturer med islandshästar på Idre Fjäll, från barnridning till prova på-tur för nybörjaren, topptur och heldagstur för dig som är van att rida. Den här typen av ridning, som såklart sker utomhus i magisk natur, vill du inte missa. Inte heller den behagliga femte gångarten, tölt.

Våra ridturer

Prova-på-tur i skogen

Har du inte ridit så mycket? Då är det här turen för dig! Vi rider ungefär 1,5 timmar, där du får lära dig grunderna och bekanta dig med islandshästen. Turen går mestadels i fjällnära barrskog, myrmarker och små skogsvägar. Vi rider i skritt och de ryttare som turledaren anser klarar av tölt får pröva på det, antingen under turen eller på ridbanan efter ridturen.

Tidsåtgång: Cirka 3 timmar. 1,5 h ridning och 1,5 h övriga aktiviteter.

Halvdagstur

Vår halvdagstur passar både den erfarne ryttaren eller den balanserade nybörjaren som vill prova på tölten den fjärde speciella gångarten som islandshästen besitter. Kan även bli en fartfylld galopp för de som turledaren bedömer klara av den. Vi rider på delar av cykelvägen fjället runt och töltar på grusbilvägar innan vi tar en välförtjänt fika i en skogsglänta.

Tidsåtgång: Cirka 4 timmar. 3 h ridning inklusive fikapaus och 1 h övriga aktiviteter. Den morgonpigge får gärna hjälpa till att leda ner hästarna från Västbacken till stallet klockan 08.30. Där gör vi sen iordning hästarna tillsammans.

Topptur fjället runt

Upplev våra fantastiska vyer från hästryggen! Vi börjar eller avslutar med att rida upp på toppen av slalombacken som ger oss en fantastisk känsla av fjällets vidder. Därefter så blir det emellanåt brant ridning neråt innan vi sätter igång och töltar på runt fjället och tar en välförtjänt fika i en skogsglänta eller på toppen av fjället. Det blir även en fartfylld galopp för dom som vill. Om turledaren bedömer att någon inte klarar av galoppen så får den avstå.

Tidsåtgång: Cirka 4 timmar. 3 h ridning inklusive fikapaus och 1 h övriga aktiviteter. Den morgonpigge får gärna hjälpa till att leda ner hästarna från Västbacken till stallet klockan 08.30. Där gör vi sen iordning hästarna tillsammans.

Heldagstur inkl. lunch och fika

Topptur fjället runt med galopp efter bursjöns långgrunda sandstränder! Följ med på ett ordentligt fjälläventyr till häst! Vår heldagstur tar dig upp på fjällets topp där du får njuta av vyer och härlig terrängridning med starka och samarbetsvilliga islandshästar. Vi fortsätter att tölta på i friskt tempo mot Bursjöns långrunda sandstränder där det blir en fartfylld galopp för dom som vågar och vill. En häftig upplevelse för den kräsne, erfarne ryttaren.

Tidsåtgång: Cirka 6 timmar. 4,5 h ridning och 1,5 h övriga aktiviteter. Den morgonpigge får gärna hjälpa till att leda ner hästarna från Västbacken till stallet klockan 08.30. Där gör vi sen iordning hästarna tillsammans.

Barnridning

Det här är turen för de små där vi föräldrar hjälper till att leda hästarna runt stallets omgivningar och närliggande stigar.

Tidsåtgång: Ca 50 minuter totaltid varav 15 minuter aktiv ridning samt tid för genomgång och tid för att rida/leda hästarna tillbaka till hagen efter turen.

Boka fjällridning

Boka

Om våra ridturer

Vi har ridturer för barn och vuxna, nybörjare och mer erfarna ryttare. All ridning sker på vänliga islandshästar och i alla turer ingår genomgång med praktiska tips, säkerhet, och bra-att-veta-information. Samt såklart hjälm och säkerhetsväst. En erfaren turledare är med hela tiden och ger dig instruktioner längs vägen. Mer information om våra turridningar får du här ovan (tryck på krysset för att läsa mer). Eller följ länken ovan för att boka. 

Om Islandshästen

Islandshästen är en robust häst med mycket utstrålning. Till lynnet är islandshästen mycket from och vänlig, men under ridning utstrålar den en enorm energi och framåtanda med stor samarbetsvilja. Islandshästen har förutom trav, galopp och skritt även flygande pass och tölt. Det är den mjuka och behagliga tölten som alla får prova på att rida.

I sommar är det erfarna Jonas från Sör Sellnäs Islandshästar som håller i turridningen på Idre Fjäll. Välkommen på en magisk ridtur i norra Dalarna!

Samlingsplats

Ridturerna utgår från Stallet. Du kan parkera vid Skidstadion och gå upp i backen till höger, via Höghöjdsområdet.


Vill du promenera kan du korsa Västbacken och svänga upp höger vid Vildmarksnästet och fortsätta förbi Fäboden.

Öppna i Google Maps ➚