Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor

Vandra i Idrefjällen

Lugnet och närvaron som infinner sig på vandringensleden är svårt att hitta någon annanstans. Tystnaden samsas med ljuden från forsens brus och fåglarnas sång i träden och varje steg för dig lite närmre de där mystiska fjällen långt där borta.

Våra guidade turer

I området runt Idre, Särna och Grövelsjön finns mängder av bra vandringsleder och löpspår. Ta dig runt på egen hand eller upptäck naturen tillsammans med oss och lär känna likasinnade.

Samlingsplats guidade turer

Vi möts vid torget och därifrån åker deltagarna i sina egna bilar ut till vandringsleden. Nybörjarpasset i Trailrunning är på Idre Fjäll och kräver ingen bil.

Våra fjällturer

Familjevandring på Nipfjället - 100 kr/pers

Guidad vandringstur på ca 3 km för hela familjen. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Perfekt för barnfamiljer eller för den som inte har behov av att gå långt men som värderar en vacker miljö och en fantastisk utsikt då vädret tillåter. Nivå: lätt vandring Onsdagar 9-12 (v25-34)

Vandring till Städjans topp - 120 kr/pers

En lite mer utmanande vandring på ca 6 km totalt. Vi kör i egna bilar till Gränjesåsvallen och parkerar, därifrån går vi en fin slinga genom skogen som leder upp på kalfjället. Den sista biten är lite brantare och mer utmanande innan vi når dalarnas mest berömda fjälltopp. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Förbokning. Nivå: Medelsvår vandring Måndagar 9-12 (v25-34)

Grövelsjön NYHET - 295 kr/pers

Guidad vandringstur i Grövelsjöfjällen. Se spåren efter istiden, följ i Carl von Linnés fotspår, spana efter renar och kanske ett flygplansvrak från andra världskriget? Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Förbokning. Samlingsplats: Torget. Transport i egna bilar, ca 40 km enkel väg. Fredagar 9-13 (v25-34)

Outdoorvandring NYHET - 245 kr/pers

På den här turen får du kombinera vandring med kunskap! Vår guide lär dig om olika saker, som de bästa packningstipsen, hur du gör upp en eld eller hur du bäst klär dig för fjällväder. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Förbokning. Samlingsplats Torget. Tisdagar 9-15 (v25-34)

Molnets topp - 195 kr/pers

Guidad tur på ca 7 km i medelsvår terräng till Nipfjällets högsta topp. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Förbokning. Samlingsplats: Torget. Transport i egna bilar. Fredagar 9-15 (v25-34)

Fjällvandring

Fjällvandring för alla

Idre Fjäll ligger i Nordvästra Dalarna, i början av vildmarken och härifrån är det nära till fantastisk vandring. Oavsett om du är nybörjare eller expert, om du vill vandra lätt och snabbt eller gå på en mysig tur med barnen så finns någonting för dig i våra fjäll.

Boka guidad vandring!

Vandra och bo i stuga

Från våra stugor är det nära till vandringsleden!

Boka fjällstuga

”Vandring har en otrolig bredd. Det finns allt från de som håller på med trailrunning och springer dagsturer till de som tar en kort tur för att sitta på en trädstam och titta på utsikten med en  kaffe ur matsäcken. Det fina är att alla har lika stort utbyte av naturen, de har bara olika intressen och förutsättningar.” – Anders Ejdervik, författare till flera vandringsböcker, bland annat Grövelsjöfjällen - gränslösa fjäll.

Våra vandringstips

Saker att tänka på innan du ger dig ut på vandring

Vandringskängor och sällskap

En av de viktigaste sakerna att tänka på vid fjällvandring är att ha bra skor. Skavsår kan förstöra en hel tur och för att undvika det är det viktigt att ha gått in skorna ordentligt. Börja med att gå omkring i dina kängor hemma, för att sedan ta kortare promenader och succesivt göra promenaderna längre tills du har gått samma sträcka som du planerar att göra på din vandring i dem.

Vandra helst inte ensam och berätta för någon som är kvar hemma att du har gett dig ut på tur och vart du planerar att gå.

Vad ska jag ha för karta när jag vandrar?

När det kommer till fjällvandring rekommenderar vi att använda Fjällkartan i skala 1:50 000. Den ger en bra överblick över bäckar, höjdskillnader och leder men gör det lätt att navigera då den har en bra överblick över terrängen som helhet. Du kan bland annat köpa Fjällkartan inne på Ica.

Fjällkartan finns numera även som app -  perfekt för att lättare planera sin tur och få en bra överblick. Men tänk på att det inte alltid finns mobiltäckning i fjällen och att batteriet kan ladda ur. Ta med en papperskarta.

Hur långt vandrar jag per dag?

3 km/timme räknas som vanligt vandringstempo i fjällterräng med packning. Då hinner du med att titta lite på utsikten och ta en eller annan bild. Det går självklart bra både att gå fortare och långsammare. Går du mycket uppför får du räkna med att det tar mer än en timme att gå tre kilometer, framförallt med packning.

En dagsvandring är vanligtvis mellan 10 och 20 km på en dag, beroendes på erfarenhet, terräng och mängd packning.

Vad ska jag packa med mig?

Här är en lista på sånt som är bra att ha med sig i ryggsäcken under en dagsvandring:

  • Förstärkningsjacka
  • Regnkläder
  • Vattenflaska
  • Lite extra mat (Pinnbröd är vår favorit!)
  • Karta (och kunskapen att läsa den)
  • Kompass
  • Skavsårstejp

Jag är nybörjare och har aldrig vandrat förut, vad ska jag tänka på?

Idre Fjäll rekommenderar att anlita en guide för att få en härlig fjällupplevelse utan att behöva oroa sig för att hålla koll på kartan. Annars finns det gott om fina nybörjarturer runt Idre Fjäll, många är markerade vissa utgår till och med från torget.

Mer sommar på Idre Fjäll!

Se alla våra sommaraktiviteter