Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Vandring i fjällen

Lugnet och närvaron som infinner sig på fjället är svår att hitta någon annanstans. Tystnaden samsas med ljuden från forsens brus och fåglarnas sång i vildmarken. Kom och fjällvandra på Idre Fjälls fina vandringsleder i sommar och höst. 

Våra guidade turer

I området runt Idre, Särna och Grövelsjön finns mängder av bra vandringsleder och löpspår. Ta dig runt på egen hand eller upptäck naturen tillsammans med oss och lär känna likasinnade.

Våra guidade fjällturer

Familjevandring på Nipfjället

Guidad vandringstur på ca 3 km för hela familjen. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Perfekt för barnfamiljer eller för den som inte har behov av att gå långt men som värderar en vacker miljö och en fantastisk utsikt då vädret tillåter. Nivå: Lätt vandring. Förbokning krävs.

Vandring till Städjans topp

En lite mer utmanande vandring på ca 6 km totalt. Vi kör i egna bilar till Gränjesåsvallen och parkerar, därifrån går vi en fin slinga genom skogen som leder upp på kalfjället. Den sista biten är lite brantare och mer utmanande innan vi når dalarnas mest berömda fjälltopp. Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. Förbokning krävs. Nivå: Medelsvår vandring.

Guidad fjällvandring

Fjällvandring för alla

Idre Fjäll ligger i Nordvästra Dalarna, i början av vildmarken och härifrån är det nära till fantastisk vandring. Oavsett om du är nybörjare eller expert, om du vill vandra lätt och snabbt eller gå på en mysig tur med barnen så finns någonting för dig i våra fjäll. Testa gärna någon av våra guidade turer som en bra start.

Boka guidad vandring!

Trail- och vandringsleder

Ledkarta

Ledkarta ➚

Hitta fler leder

Våra vandringsleder

Vill du hellre springa eller kanske vandra på egen hand? Spana in vår sida med utvalda vandringsleder för alla nivåer, där du också hittar GPX-filer, kartor och beskrivningar. Välj om du vill vandra iväg direkt från Idre Fjäll, eller besöka vårt närområde med populära vandringsturer kring Städjan och Nipfjället. Ytterligare en bit bort hittar du fina turer i Grövelsjön och i Norge. 

Se våra vandringsleder

Packa rätt inför vandringen

Packlista

Läs mer

Våra vandringstips

5 saker att tänka på inför vandringen

1. Nybörjartips och vandra helst inte ensam

Är du nybörjare när det kommer till vandring? Vi rekommenderar att du anlitar en guide för att få en härlig fjällupplevelse utan att behöva oroa dig för att hålla koll på kartan. Men det finns även gott om fina nybörjarturer runt Idre Fjäll, många är markerade och vissa utgår till och med från torget.

Vandra helst inte ensam och berätta för någon som är kvar hemma att du har gett dig ut på tur och vart du planerar att gå.

2. Glöm inte kartan

När det kommer till fjällvandring rekommenderar vi att du använder Fjällkartan i skala 1:50 000. Den ger en bra överblick över bäckar, höjdskillnader och leder, men den gör det även lätt att navigera då den har en bra överblick över terrängen som helhet. Du kan bland annat köpa Fjällkartan på ICA. 

Fjällkartan finns numera även som app – perfekt för att lättare planera sin tur och få en bra överblick. Men tänk på att det inte alltid finns mobiltäckning i fjällen och att batteriet kan ladda ur, ta därför även med en papperskarta.

3. Hur långt brukar man vandra per dag?

3 km/timme räknas som ett vanligt vandringstempo i fjällterräng med packning. Då hinner du med att titta lite på utsikten och ta en eller annan bild. Det går självklart bra att gå både fortare och långsammare. Går du mycket uppför får du räkna med att det tar mer än en timme att gå tre kilometer, framförallt med packning.

En dagsvandring är vanligtvis mellan 10 och 20 km, beroendes på erfarenhet, terräng och mängd packning.

4. Packning

Här är en lista på sånt som är bra att ha med sig i ryggsäcken under en dagsvandring:

  • Förstärkningsjacka
  • Regnkläder
  • Vattenflaska
  • Lite extra mat (pinnbröd är vår favorit)
  • Karta (och kunskap att läsa den)
  • Kompass
  • Skavsårstejp

Ta del av en komplett lista här.

5. Välj ett par bra vandringskängor

Sist men inte minst – vandringskängorna! En av de viktigaste sakerna att tänka på vid fjällvandring är att ha bra skor på sig. Skavsår kan förstöra en hel tur och för att undvika det är det viktigt att ha gått in skorna ordentligt. Börja med att gå omkring i dina kängor hemma, för att sedan ta kortare promenader och succesivt göra promenaderna längre tills du har gått samma sträcka som du planerar att göra på vandringen. 

”Vandring har en otrolig bredd. Det finns allt från de som håller på med trailrunning och springer dagsturer till de som tar en kort tur för att sitta på en trädstam och titta på utsikten med en  kaffe ur matsäcken. Det fina är att alla har lika stort utbyte av naturen, de har bara olika intressen och förutsättningar.” – Anders Ejdervik, författare till flera vandringsböcker, bland annat Grövelsjöfjällen - gränslösa fjäll.