Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor
Englands flagga
En

Välkommen till Bikeland

Nordens mysigaste cykeldestination! Oavsett om du föredrar muskeldriven, liftburen eller el-assisterad cykling erbjuder Idre Fjäll en mångsidig och spännande cykelupplevelse. Utforska vårt omfattande utbud med allt från pumptracks och träningsområden till enklare downhill och ett stort nät av cross country-leder i orörd fjällnatur. Upplev den ultimata cykelglädjen och låt din semester på Idre Fjäll bli sommarens höjdpunkt.

Du glömmer väl inte ditt trailpass?

För att få tillgång till alla vår cykelleder krävs det att du löser ett trailpass. För att även kunna åka lift upp behöver du ett kombinerat lift- och trailpass. Idre Fjäll är en stiftelse och vi återinvesterar alla intäkter i verksamheten. Varje år satsar vi stort på underhåll av cykelleder och utveckling av ännu fler fantastiska cykelupplevelser för dig. Tillsammans skapar vi en hållbar cykelupplevelse i fantastisk fjällmiljö!

Med ett trailpass får du:

 • Cykla på alla cykelleder på Idre Fjäll
 • Nyttja vår Skills Area
 • Cykla i vår asfalterad Pumptrack
 • Tips och råd från våra cykelvärdar
 • Använda vår cykeltvätt inklusive tvättmedel
 • Låna mekutrustning på våra cykelmekstationer
 • Fria åkturer med Fjälltåget

Vill du åka lift också?

 • Vill du även kunna ta liften mellan åken köper du vårt kombinerade lift- och trailpass

Köp ditt trailpass / lift- och trailpass

Vässa tekniken

Vill du bli en bättre MTB-cyklist?

Ta en cykellektion

Cykelleder för alla

Cykelkarta

Vår cykelkarta ➚

Utrustning för cykling

Hyr MTB och elcyklar hos oss

Hyr din cykel

Cross country

Njut av fantastisk stigcykling på Idre Fjäll bland fjälltoppar och vackra vyer i sommar och höst. Här får du uppleva cykling med en extra dimension. Vi arbetar ständigt med att förbättra våra leder för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen.

1 eller 10 000 timmar på sadeln? Vi har cykling för alla nivåer. Dessutom finns det cykelkurser med erfarna instruktörer att boka om du vill utveckla dina kunskaper och bli ännu bättre.

Cykelkurser för barn och vuxna

Våra cykelleder

Gröna leder

Akka

Vår nya gröna led, som börjar vid Västtoppen och slingrar sig ner till Skills area. Här får du några av fjällets bästa vyer, mot Städjan, Burusjön och Nipfjället. Akka är en härlig flowtrail för hela familjen, med totalt 5 bildsköna rastplatser med sittbänkar, för dig som vill passa på att njuta av vyerna. Perfekt för nybörjaren och livsnjutaren! Känner du igen namnet? Akka är döpt efter den berömda gåsen i Nils Holgerssons underbara resa, som passerade över Städjan. Ca 2 km (5 km när hela öppnar).

Fjället runt

Fjället runt är en grön led som består av en grusväg som tar dig runt hela Idre Fjäll med en lite brantare nedförsbacke och några lättare uppförsbackar. Våra blåa leder som också går runt fjället startar och återkommer hela tiden till denna grusväg så möjligheten finns att svänga in på någon av dessa för ett annat äventyr. Fjället runt bjuder på underbara vyer och en fantastisk utsikt. OBS! I sommar är en del av Fjället runt avstängd, följ hänvisningsskyltar på plats.

Killivippen

Kilivippen är en underbar led som slingrar sig fram mellan rullskidsbanor och hästhagar och som dessutom har Städjan som fantastisk utsikt. Här kan du utmana balansen eller komma över din spångest (ångest för spångar) på två olika ställen. Välj mellan bred eller smal spång. Kilivippen bjuder också på några andra små överraskningar innan den till sist slutar strax nedanför vårt Skills Area.

Tut Tut

Om du har en ringklocka på din cykel är det fullt tillåtet att plinga på den när man åker iväg på Tut tut, eller ropa tjoho! Tut tut slingrar sig ner i en av våra centrala skidbackar och bjuder på flowig handbyggd led, velodromkurvor samt ett och annat mindre stendrop som du kan välja att rulla över eller hoppa ut från. Stolsliften Väst 6:an går precis ovanför så det är inte ovanligt att det kommer ett och annat hejarop från liften!

Gondoljären

Gondoljären är leden som knyter dalstationerna på Väst6:an och Sydgondolen. Leden löper genom en varierande och utmanande terräng, med flera broar och spänger som hjälper till att navigera genom underlaget. Dessutom finns det två rastplatser längs vägen som ger möjlighet till avkoppling och återhämtning.

Blå leder

Alla kan

Alla kan talar för sig själv. Detta är en led som alla klarar av, liten som stor, nybörjare som fått bra koll på bromsarna till den avancerade cyklisten som strävar efter att ta över förstaplatsen på Strava-segmentet. Alla kan är en väldigt flowig led som slingrar sig genom skogen, nedför och fram och tillbaka, samtidigt som den bjuder på magkittlande rollers och små stendrops som går ypperligt att även bara rulla över. Det är inte ovanligt att det ropas ”Woho!” från cyklister som är på väg ner för denna led.

Askeleden

Velodromkurvornas paradis! Här är det bra att ha koll på bromsarna och ha god kontroll över cykeln. Askeleden är fantastiskt rolig och flowig men det som gör att den sticker ut från våra andra Downhill-leder är antalet velodromkurvor. Här kan du slänga cykeln från sida till sida under dig medan du susar nedför och vi vågar lova att du är trött när du kommer ner. Håll utkik efter Aske och hans vänner! I botten av Askeleden startar stolsliften Väst 6:an som du kan ta med cykeln på och åka upp till toppen för ännu ett fartfyllt åk!

Jippi

Jippi är som grädde på moset, en fantastiskt rolig fortsättning efter att man kört Alla Kan, bara korsa grusvägen och fortsätt att flyga fram över rollers, stenkistor, mindre drop, velodromkurvor och handbygda leder. Eller cykla lite långsammare, njut av naturen eller stanna till på rastplatsen för lite energipåfyllning, Jippi ger dig vad du vill ha. Det går självklart att cykla Fjället Runt och endast vika in på denna led också.

Ner ska du – Blå

Flow-fest delux med oslagbar utsikt! Ner ska du bjuder på fantastiska velodromkurvor, rollers, broar, korta stenpartier och en adrenalinkick som du kommer vilja ha mer av! Leden passar både vuxna och barn. Den passar dig som har bra koll på bromsarna och har god kontroll över cykeln. Nivån passar för medelgod till avancerad åkare.

Norrskogen

Norrskogen motbevisar att cykling uppför är jobbigt och tråkigt. Här cyklar du på slingrig led uppför, fram och tillbaka och vips är du uppe flera höjdmeter utan att du knappt märkt det. Belöningen är en kortade sträcka med flowig led utför innan det planar ut igen och istället bjuder på slingrig led som följer skogens egna terrängvågor. Har energin försvunnit? Ta en paus vid vår rastplats samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten mot Städjan.

Ostkroken

Ostkroken är vårt nyaste tillskott till Fjället runt. Den börjar vid Ost6:an och går från Alla Kan till Norrskogen. Det här är en riktigt härlig blå led, som slingrar sig genom gammelskogen i Ost. Här hittar du broar och längre sträckor med spång. Leden passerar förbi en vacker källa, passa på att stanna och njuta en stund. Ostkroken bjuder också på en vacker vy över Städjan. Det här är en varierad led för både njutåkare och för dig som gillar fart. Ca 2 km.

Pappas nya

Pappas nya är en spännande och variationsrik cykelled som utgår från Askeleden vid Askes grillplats. Här möts du av stora svängar, spångar och imponerande höga svängar. Ledens utformning passar både avancerade cyklister och de som vill ta sig an nya utmaningar. Med en mix av tekniska och mer varierade sektioner är Pappas nya en perfekt led för att testa och utveckla dina cykelfärdigheter. Ta dig an de stora, höga svängarna och låt dig imponeras av den mångsidighet som denna cykelled har att erbjuda.

Slättvåla runt

Slättvåla runt är en maskinbyggd flowled på över 6km, signerad av den tidigare proffscyklisten Andreas Danielsson. Leden slingrar sig fram genom ett vackert område av orörd tallskog, perfekt för dig som gillar att uppleva naturen ifrån cykelsadeln. Givetvis finns några väl valda viloplatser för dig som vill ta en paus och naturligtvis har vi kryddat leden med lite roligt innehåll för dig som vill ha extra kul. Leden är blågraderad och en möjlig förlängning av Fjället runt.

Skaschptrollens stig

Skaschptrôllens stig är en riktigt rolig och flowig led för alla att cykla. Där leden tar slut kan du välja att vika av mot Nästet och Stadion eller ta vår nyrenoverade Killivippen tillbaka upp till Skills Area där du började. 

Toppleden

Toppleden är en riktig utmaning som tar dig från Skills Area mot fjällets topp. Med branta uppförslutningar och passage förbi sparhögarna är denna led kämpig och krävande. Det är en cykelled som verkligen sätter dina färdigheter på prov och belönar dig med en imponerande utsikt när du väl når toppen.

Upp ska du

Är du ute efter träning, mölksyra och puls? Då är det dags att öka tempot här! Eller känner du för att istället ta det lugnt och njuta uppför? Lugn bara, Upp ska du tillåter allt! Leden slingrar sig upp i skogen, korsar skidbackar och har tagit dig några höjdmeter på kort tid. Mellan svängarna finns även mindre balansutmaningar som du helt frivilligt kan köra upp på eller välja att strunta i innan du snart är uppe.

Voest

Voest är en naturskön cykelled som sträcker sig från väst till öst och bjuder på en varierad och underhållande upplevelse. Med mjuka svängar och en något flackare start erbjuder Voest en fantastisk utsikt. Här kan du njuta av en naturskön färd genom landskapet samtidigt som du utmanar dina cykelkunskaper. Ledens större svängar kräver lite mer erfarenhet, vilket ger dig en möjlighet att utvecklas och ta dig an nya utmaningar.

Röda leder

Flajlajn

Flajlajn är en spännande och adrenalinfylld cykelled som utmanar även de mest erfarna cyklisterna. Med imponerande hopp och landningar är denna avancerade led inte lämplig för nybörjare. Här får du möjlighet att testa dina tekniska färdigheter och luftfärdigheter genom stora hopp och precision i landningarna. Flajlajn är en perfekt utmaning för cyklister som söker en riktig adrenalinrush och vill ta sin cykling till nya höjder.

Ner ska du – Röd

Om Ner ska du – Blå är en flow-fest är detta ett riktigt disco! Fantastiska velodromkurvor och flowig led, blandat med tekniska överraskningar, sten-drop, stökiga partier och en ordentlig adrenalinkick! Denna led passar den medelgoda cyklisten som har god kontroll över cykeln, har bra koll på bromsarna och vill utmana sig. Leden passar utmärkt till den avancerade cyklisten som söker utmaning och adrenalinkick och som gärna hoppar så fort leden tillåter.

Lekplatsen på cykel

Skills arena

Vi vill utfärda en varning! Det är lätt att fastna här – i timmar. Skills area är platsen där alla, oavsett ålder eller erfarenhet, träffas för att utveckla sin cykling. Här finns bland annat en pumptrack, balansträning, kurvträning och tre hopplinjer - grön, blå och röd. 

Det här hittar du i vår Skills area

Balansträning

I skills finns fler olika tekniska hinder som utmanar din balans och som gör dig van med att cykla på en mountainbike.

Hopplinje grön och blå

Att hoppa med en mountainbike är riktigt roligt och kittlar skönt i magen. En bra start för att bygga självförtroende och teknik är att börja med vår gröna och blå linje som är våra snällaste. Kör hårt!

Hopplinje röd

Behärskar du den gröna och blå hopplinjen? Då är det dags att testa den röda hopplinjen. Här flyger du längre och högre än i den gröna och blå linjen. Börja försiktigt och utmana dig i takt med att du känner dig säker.

Dual slalom

Dual slalom

Stenkista

Stenkistan är ett teknikhinder som utmanar din balans och där du övar din teknik när underlaget är stökigt och rejält ojämnt.

Dropplinje

I vår dropplinje övar du på hur du hanterar cykeln nr det blir nivåskillnader på våra leder. Här kan vi verkligen tipsa om att ta en lektion med våra cykelinstruktörer som lär dig teknik och tips på hur du hanterar drops.

Kurvträning

Öva dina färdigheter på hur du hanterar kurvor och mer tekniska partier innan du ger dig ut på våra leder. Ett bra tips är att boka in en lektion med våra cykelinstruktörer som kan tipsa och vägleda dig att bli en tryggare och säkrare cyklist.

Pumptrack

Pumptrack är en bana där man med hjälp av en pumpande rörelse driver cykeln framåt istället för att trampa. I pumptrackbanan övar man sin balans och lära sig nya färdigheter tillsammans med andra. Banan är lämplig för alla åldrar och färdighetsnivåer.

Drops

I våra gröna/blå drop-linjer övar du dina färdigheter när det kommer till nivåskillnader. Kom och testa - det är skitkul!

Årets cykelnyhet

Pumptrack

Vår pumptrack har en yta på ca 1 500 kvadratmeter och är ca 200 meter lång, fylld av härliga pucklar och svängar för dig som gillar att pumpa dig fram. Och ja, givetvis har vi tänkt på dig som också gillar att flyga eftersom första sektionen har dubbla jumplines. Vår pumptrack är kalibrerad för att klara en tävling men den är främst graderad för dig som håller en blå/röd nivå.

Viktigt att tänka på

Innan du ger dig ut

 • Värm upp i Skills Area innan du ger dig ut på lederna
 • Glöm inte att lösa ditt trailpass innan du cyklar
 • Intäkterna från trailpassen går till byggande av nya leder och underhåll
 • Tvätta cykeln innan du lämnar tillbaka den
 • Cykeltvätt finns precis efter tunneln från Torget till Västbacken
 • Ha kul, njut av fjällen och magisk cykling! 

SLAO har sammanställt de viktigaste reglerna som gäller för cyklister i den Lilla gröna. Läs den gärna innan du ger dig ut i cykelspåren för att alla ska få en säker cykelupplevelse på Idre Fjäll. SLAOs lilla gröna ➚

 

Känner du dig fortfarande osäker på fjällcykling?

Då rekommenderar vi varmt att ta en timme med någon av våra cykelguider som kan ge dig mängder av tips och råd. 

Boka privatlektion för cykel

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

Stugor, hotell och camping

Bo på Idre Fjäll

Boka ditt boende

Ät gott på fjället

Restauranger

Våra restauranger

Välj mellan +60 aktiviteter

Upplev mer

Boka sommarens aktiviteter