Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor

Lekfull cykling för små och vuxna barn

På sommaren förvandlas vårt fjäll till ett stort fjällcyklingsparadis för hela familjen. Alla kan hitta en form av cykling de gillar på Idre Fjäll. Vi har leder för små och stora nybörjare och krävande leder för rutinerade cyklister - alla med en hänförande vy över fjällvärlden.

För en trygg och säker cykling - läs gärna SLAOs guide Lilla Gröna här

OBS! I sommar är leden Sagoskogen stängd på grund av byggnationer. Fjället runt leds om via Charlies och ansluter senare till Alla kan. 

Cross Country

Läs mer

Downhill

Läs mer

Kom ihåg!

  • Vissa leder är mer tekniska än andra. Värm upp i Skills Area och öva upp dina färdigheter innan du ger dig ut. 
  • Glöm inte att lösa ditt trailpass innan du ger dig ut på lederna. Pengarna går oavkortat till byggande av nya leder. 
  • För dig som hyrt cykel - återlämning sker senast kl 17.00 dagen för återlämning.
  • Cykeltvätt innan återlämning - Glöm inte att tvätta cykeln innan återlämning. Cykeltvätt hittar du precis efter tunneln från Torget till Västbacken.
  • Ha kul, njut av fjällen och magisk cykling!
Spela video

Närproducerad och nära fjällcykling

På Idre Fjäll bygger vi våra leder i största möjliga mån av materialet vi har att tillgå på fjället. Vi sågar vårt eget virke och vi återanvänder det vi gräver upp. Vi nyttjar kompetensen vi har på fjället och försöker hela tiden att bli bättre. Vi brinner för cykling och vi lägger ner kärlek på våra leder, både när vi bygger dem och under säsongen när vi ser efter dem. För oss är det viktigt att det är fint inte bara på leden, utan även bredvid. Vi anser trots allt att vår utsikt är oslagbar och den vill vi inte förstöra.

Här utgår alla leder från torget – du behöver inte ta bilen för att komma till cykling i fjällmiljö.

Cross country-cykling för alla

Vi är måna om att alla ska kunna cykla på Idre Fjäll. Här ska barn och vuxna, nybörjare som avancerade känna sig välkomna och kunna njuta av cyklingen! Därför har vi byggt de flesta av våra leder så att de är så svåra som du själv gör dem. Du kan ofta välja mellan att cykla en svårare eller lättare sträckning på samma led och på många ställen är det farten som avgör hur svårt det blir. Testa att cykla ”Alla kan” och se själv.

Att cykla på Idre Fjäll är en naturupplevelse. Vi har cykling i alla väderstreck och varje led bjuder på ny miljö och ny utsikt. Här kan du cykla från fjälltoppen ner till sagoskogen.

Cykla med guide

Cykelaktiviteter

Missa inte sommarens cykelaktiviteter:

  • Cykelkurser för barn, vuxna, nybörjare och erfarna cyklister. 
  • Guidade cykelturer i vacker fjällnatur.
  • MTB-cykling med frukost.
  • Märkestagning i MTB i Skills Area.

Boka cykelaktivitet

Varför tar vi betalt för trailpass?

Idre Fjäll ägs som stiftelse där allt överskott går tillbaka till verksamheten. Det gör ingen riskkapitalist glad, men så vill vi ha det! Det innebär att all vår utveckling året runt, finansieras med våra intäkter. Många andra destinationer har fått bidrag för att utveckla cyklingen men tyvärr har inte vi det - ännu. 

Så - tills vidare behöver vi ta en liten peng för att fortsätta utveckla vår cykling. Våra cykelleder handgrävs med omsorg (vi hoppas du gillar dem!) och kräver en hel del jobb. Den dagen vi eventuellt får bidrag kan vi slopa trailpasset, men tills dess hoppas vi att du vill hjälpa oss att bli bättre - året om! 

Trailpass, liftpass och rullskidspass

Se sommarens priser!

Läs mer och ladda ner prislistan

Här köper du ditt trailpass

På följande ställen kan du köpa ditt trailpass

ICA

Mountainsports

Sportuthyrningen

Du kan också köpa ditt trailpass online

Köp trailpass

Här kan du läsa mer om cykellederna på Idre Fjäll

Alla våra cykelleder går att nås från torget.

Våra gröna leder

Fjället runt

Fjället runt är en grön led som består av en grusväg som tar dig runt hela Idre Fjäll med en lite brantare nedförsbacke och några lättare uppförsbackar. Våra blåa leder som också går runt fjället startar och återkommer hela tiden till denna grusväg så möjligheten finns att svänga in på någon av dessa för ett annat äventyr. Fjället runt bjuder på underbara vyer och en fantastisk utsikt. OBS! I sommar är en del av Fjället runt avstängd, följ hänvisningsskyltar på plats.

Akka - NYHET

Vår nya gröna led, som börjar vid Västtoppen och slingrar sig ner till Skills area. Till hösten kommer den gå hela vägen ner till Väst-6:ans dalstation. Här får du några av fjällets bästa vyer, mot Städjan, Burusjön och Nipfjället. Akka är en härlig flowtrail för hela familjen, med totalt 5 bildsköna rastplatser med sittbänkar, för dig som vill passa på att njuta av vyerna. Perfekt för nybörjaren och livsnjutaren! Känner du igen namnet? Akka är döpt efter den berömda gåsen i Nils Holgerssons underbara resa, som passerade över Städjan. Ca 2 km (5 km när hela öppnar).

Killivippen

Kilivippen är en underbar led som slingrar sig fram mellan rullskidsbanor och hästhagar och som dessutom har Städjan som fantastisk utsikt. Här kan du utmana balansen eller komma över din spångest (ångest för spångar) på två olika ställen. Välj mellan bred eller smal spång. Kilivippen bjuder också på några andra små överraskningar innan den till sist slutar strax nedanför vårt Skills Area.

Lilla slingan

Är du ute efter något lugnare, som inte ger en lika stor adrenalinkick? Då är Lilla slingan perfekt för dig. Lilla slingan slingrar sig fram genom skogen, gör en loop och återkommer på samma ställe som den startade på. På barkspår (längdskidsspår på vintern), naturlig stig, cykelled och lite grusväg. Här dyker inga oväntade överraskningar upp så du kan slappna av och njuta av omgivningen runt hela varvet. En gömd skatt, det är Lilla slingan.

Tut Tut

Om du har en ringklocka på din cykel är det fullt tillåtet att plinga på den när man åker iväg på Tut tut, eller ropa tjoho! Tut tut slingrar sig ner i en av våra centrala skidbackar och bjuder på flowig handbyggd led, velodromkurvor samt ett och annat mindre stendrop som du kan välja att rulla över eller hoppa ut från. Stolsliften Väst 6:an går precis ovanför så det är inte ovanligt att det kommer ett och annat hejarop från liften!

Ostkroken

Likt ostkrokars böjda form, slingrar sig denna led uppåt i skogen en liten bit innan den viker av åt höger och bjuder på flowig cykling över skidbackarna samt en och annan överraskning. Hoppa eller bara rulla över? Här kan du välja själv när överraskningarna dyker upp. Gillar du träbroar? Vi med! Ostkroken bjuder på handbyggda broar, med virke som vi själva sågat bara några 100m härifrån, av träden vi tagit ned i området.

Toppflow NYHET!

Toppflow är för dig som vill cykla på fjällets topp och samtidigt njuta av flowig led och velodromkurvor! Leden slutar vid avstigningen av stolsliften Väst 6:an. Här kan du välja att cykla vidare på våra Downhill-leder eller svänga höger, cykla upp till toppen igen och göra ett helvarv. Hur många varv orkar du innan det är dags för en paus på toppstugan Utsikten?

Askes Pajplajn - NYHET

Askes Pajplajn är en grön, barnvänlig rundslinga med böljande, lekfulla inslag i anslutning till lekplatsen. Perfekt för de minsta cyklisterna och fikasugna vuxna som vill ha koll på barnen. Ca 200 meter.

Våra blåa leder

Ner ska du – Blå

Flow-fest delux med oslagbar utsikt! Ner ska du bjuder på fantastiska velodromkurvor, rollers, broar, korta stenpartier och en adrenalinkick som du kommer vilja ha mer av! Leden passar både vuxna och barn. Den passar dig som har bra koll på bromsarna och har god kontroll över cykeln. Nivån passar för medelgod till avancerad åkare.

Sagoskogen - stängd i sommar

Stängd sommaren 2021 pga byggnationer! Sagoskogen är en fantastiskt fin led som slingrar sig fram genom skog, likt hämtat ur en sagobok. Den slingrande leden bjuder bland annat på små kurvor, perfekta för barnen men desto trixigare för de vuxna. Här hittar du slingrande broar och det är en perfekt introduktion till resten av fjällets leder.

Alla kan

Alla kan talar för sig själv. Detta är en led som alla klarar av, liten som stor, nybörjare som fått bra koll på bromsarna till den avancerade cyklisten som strävar efter att ta över förstaplatsen på Strava-segmentet. Alla kan är en väldigt flowig led som slingrar sig genom skogen, nedför och fram och tillbaka, samtidigt som den bjuder på magkittlande rollers och små stendrops som går ypperligt att även bara rulla över. Det är inte ovanligt att det ropas ”Woho!” från cyklister som är på väg ner för denna led.

Jippi

Jippi är som grädde på moset, en fantastiskt rolig fortsättning efter att man kört Alla Kan, bara korsa grusvägen och fortsätt att flyga fram över rollers, stenkistor, mindre drop, velodromkurvor och handbygda leder. Eller cykla lite långsammare, njut av naturen eller stanna till på rastplatsen för lite energipåfyllning, Jippi ger dig vad du vill ha. Det går självklart att cykla Fjället Runt och endast vika in på denna led också.

Norrskogen

Norrskogen motbevisar att cykling uppför är jobbigt och tråkigt. Här cyklar du på slingrig led uppför, fram och tillbaka och vips är du uppe flera höjdmeter utan att du knappt märkt det. Belöningen är en kortade sträcka med flowig led utför innan det planar ut igen och istället bjuder på slingrig led som följer skogens egna terrängvågor. Har energin försvunnit? Ta en paus vid vår rastplats samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten mot Städjan.

Upp ska du

Är du ute efter träning, mölksyra och puls? Då är det dags att öka tempot här! Eller känner du för att istället ta det lugnt och njuta uppför? Lugn bara, Upp ska du tillåter allt! Leden slingrar sig upp i skogen, korsar skidbackar och har tagit dig några höjdmeter på kort tid. Mellan svängarna finns även mindre balansutmaningar som du helt frivilligt kan köra upp på eller välja att strunta i innan du snart är uppe.

Askeleden

Velodromkurvornas paradis! Här är det bra att ha koll på bromsarna och ha god kontroll över cykeln. Askeleden är fantastiskt rolig och flowig men det som gör att den sticker ut från våra andra Downhill-leder är antalet velodromkurvor. Här kan du slänga cykeln från sida till sida under dig medan du susar nedför och vi vågar lova att du är trött när du kommer ner. Håll utkik efter Aske och hans vänner! I botten av Askeleden startar stolsliften Väst 6:an som du kan ta med cykeln på och åka upp till toppen för ännu ett fartfyllt åk!

Lite till

Börjar mjölksyran krypa sig på? Ingen fara, det är bara en liten bit kvar innan du är tillbaka i Skills Area. Lite till bjuder på fin, slingrig led mellan och över skidbackarna, med kurvor som dessutom utmanar balansen för de vuxna medan barnen svänger runt utan problem.

Ostkroken - NYHET

Ostkroken är vårt nyaste tillskott till Fjället runt. Den börjar vid Ost6:an och går från Alla Kan till Norrskogen. Det här är en riktigt härlig blå led, som slingrar sig genom gammelskogen i Ost. Här hittar du broar och längre sträckor med spång. Leden passerar förbi en vacker källa, passa på att stanna och njuta en stund. Ostkroken bjuder också på en vacker vy över Städjan. Det här är en varierad led för både njutåkare och för dig som gillar fart. Ca 2 km.

Våra röda leder

Slättvåla

Slättvåla bjuder upp till en pulshöjdande, pannbenskrävande och oftast ganska lerig tur med sina naturliga och stökiga stigar samtidigt som den belönar dig med flowig utförskörning där tramptagen får vila lite. Den innehåller mer tekniska partier och passar dig som vill ha en utmaning. Slättvåla är en stig som mest är formad av naturen och här får du cykla i fantastisk skog.

Ner ska du – Röd

Om Ner ska du – Blå är en flow-fest är detta ett riktigt disco! Fantastiska velodromkurvor och flowig led, blandat med tekniska överraskningar, sten-drop, stökiga partier och en ordentlig adrenalinkick! Denna led passar den medelgoda cyklisten som har god kontroll över cykeln, har bra koll på bromsarna och vill utmana sig. Leden passar utmärkt till den avancerade cyklisten som söker utmaning och adrenalinkick och som gärna hoppar så fort leden tillåter.

Fjällcykling

Njut av sommarcykling i fjällen

Mer sommar på Idre Fjäll

Se alla våra sommaraktiviteter