Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor
En

Vinter

Samekulturen på vintern

Ge vintern en extra gnistrande känsla och åk och träffa samer och renar i Grövelsjön i Idre. Upplev känslan av renens mjuka mule äter ur dina händer eller värm dig med en kopp samiskt kaffe. Hos Renbiten får du lära dig mer om samisk kultur, de åtta årstiderna och livet som renskötare.

Vinter 2022/2023

Upplev renen

Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. I vårt hägn finns allt från stora Sarvas till årets små kalvar.
Du lär dig om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du t.ex att renen i vissa avseenden har bättre syn än oss människor eller att deras kött skulle kunna klassas som hälsokost.

Den här aktiviteten passar alla, unga som gamla, samt de med funktionsnedsättning.

När: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag kl. 10-11.
Pris: 250 kr/vuxen, 150 kr/barn upp till 12 år.
Tidsåtgång: Ca 1 timma (tänk på att klä på dig för att vara utomhus hela tiden).
Samlingsplats: Butik Renbiten i Storsätern.

Boka och mer info

Vinter 2022/2023

Snöskovandring med renar

Med snöskor på fötterna och en ren i handen vandrar du tillsammans med våra tama renar genom gammelskogen. Under tiden lär du dig mer om renens och renskötarens liv under de åtta årstiderna.

Vi stannar på vägen och njuter av lugnet med en kopp samiskt kaffe och delikatesser av renkött. Vandringen passar både vuxna och barn från 6 år.

När: Tisdag, onsdag & torsdag kl 14-16.
Pris: 550 kr/ vuxen, 250 kr/ barn 6-12 år. 
Samlingsplats: Butik Renbiten i Storsätern.
Tidsåtgång: Ca 2 timmar (tänk på att klä på dig för att vara utomhus hela tiden).

Boka och mer info

Sommar och höst

Träffa samer och renar

Skapa fina minnen tillsammans med samer och renar i Grövelsjön. Välj mellan att träffa och klappa renar eller gå på en vandring tillsammans med dem – en fantastisk upplevelse för både barn och vuxna. Vill du uppleva något utöver det vanliga väljer du Taste of Sápmi – en samisk middag över öppen eld som även erbjuds med övernattning i kåta. Läs mer om våra upplevelser nedan och boka direkt hos Renbiten

Vi ses nästa år!

Träffa och klappa renar

Klappa och mata samernas tama renar och årets nyfödda renkalvar. Upplev känslan när renarna kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är när du klappar dem. Fin aktivitet för barn!

Lär dig vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att renen i vissa avseenden har bättre syn än oss människor?

Aktiviteten är slut för säsongen. Vi ses sommaren och hösten 2023!

Bokning och mer info

Vi ses nästa år!

Vandra tillsammans med renar

Vandra tillsammans med renar i gammelskogen där myrstackarna är lika höga som du själv och där laven hänger tjock från trädstammarna.

En favorittur för både vuxna och barn. Vi har inget bestämt mål utan strosar omkring där renarna får bestämma vart vi går. 

Vi bjuder på fika med samiskt kaffe, saft, olika produkter av renkött och våra muffins med kvanne i till berättelser om livet som renskötare.

Aktiviteten är slut för säsongen. Vi ses sommaren och hösten 2023!

Bokning och mer info

Vi ses nästa år!

Taste of Sápmi

Njut av en 4-rätters samisk middag i en magisk miljö, som inte går att få på en vanlig restaurang. De uppdukade borden står uppställda i vår stora tältkåta kring eldstaden och med naturen runt omkring.

Här får du chansen att njuta av det samiska köket tillagat över elden, ackompanjerat av berättelser om den samiska matkulturen. En upplevelse för alla sinnen som du kommer att minnas länge. Upplevelsen passar även de som har svårigheter att gå.

Övernattning på renskinn i kåta efteråt är möjligt för 1000 kr/kåta.

Aktiviteten är slut för säsongen. Vi ses sommaren och hösten 2023!

Bokning och mer info

Vi ses nästa år!

Vandring till Maadther Ajjas sommarviste

Det här är en magisk upplevelse, där du får se hur livet som renskötare var förr. Vi vandrar tillsammans med våra tama renar till Maadther Ajjas sommarkåta där han levde med sina 10 barn, drängar och hundar. I kåtan serveras en samisk måltid och kaffe kokt över elden.

Vandringen till kåtan tar ca 30 minuter enkel väg.

Aktiviteten är slut för säsongen. Vi ses sommaren och hösten 2023!

Bokning och mer info

Om Renbiten

Renbiten är ett samiskt familjeföretag i Grövelsjön norr om Idre som drivs av Peter och Helena Andersson som är en av de fyra familjer som samarbetar i Idre sameby - Sveriges sydligaste sameby.

Renbiten håller till i Storsätern som ligger vid Grövelsjön. Här finns en fantastisk fjällnatur och väglösa områden i gränslandet till Norge.

Resan dit från Idre Fjäll tar ungefär 45 minuter med bil. Ni tar er egen bil till och från Renbiten. Hos Renbiten finns det både café och butik för dig som vill fika och köpa med dig renkött, renskinn, hantverk eller kanske vildfångad fisk hem. 

Renbitens kontaktuppgifter

Bokning

Kontakta Renbiten direkt vid ev. frågor och bokning

E-post: info@renbiten.se  |  Tel: 070 - 577 93 76

Hemsida: www.renbiten.se  |  Visa på karta: Renbiten på Google Maps

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

Stugor, hotell och camping

Boende

Boka boende

Ät gott på fjället

Restauranger

Våra restauranger

2022/2023

Vinteraktiviteter

Upplev fjället i vinter