Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor

Vinter

Upplev samekulturen på vintern

Ge vintern en extra gnistrande känsla och åk och träffa samer och renar i Grövelsjön i Idre. Upplev känslan av renens mjuka mule äter ur dina händer eller värm dig med en kopp samiskt kaffe. Hos Renbiten får du lära dig mer om samisk kultur, de åtta årstiderna och livet som renskötare.

Upplev renen

Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. I vårt hägn finns allt från stora Sarvas till årets små kalvar.
Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du t.ex att renen i vissa avseenden har bättre syn än oss människor eller att deras kött skulle kunna klassas som hälsokost.

Den här aktiviteten passar alla, unga som gamla och även gäster med funktionsnedsättning.

När: Vardagar, (måndag till och med fredag).
Pris: 250 kr för vuxen, 190 kr för barn upp till 12 år.
Familjepris:790 kr för 2 vuxna samt 2 barn.
Tidsåtgång: 1 timme
Samlingsplats: Butik Renbiten i Storsätern
Tänk på att klä på dig för att vara utomhus i ca 1 timme

Snöskovandring med renar

Med snöskor på fötterna och en ren i handen! Tillsammans med våra tama renar vandrar vi genom gammelskogen. Under tiden får vi lära oss mer om renens och renskötarens liv under de åtta årstiderna.

Vi stannar på vägen och njuter av lugnet med en kopp samiskt kaffe och delikatesser av renkött. Vandringen passar både vuxna och barn från 6 år.

När: Tisdag, onsdag & torsdag kl 14-16
Ta med dig: Kläder för att vara ute i ca 2 timme
Samlingsplats: Butik Renbiten i Storsätern.
Pris: 550 kr per vuxen, 290 kr för barn 6-12 år
Familjepris: 1500 kr för 2 vuxna samt 2 barn

Sommar

Upplev samekulturen på sommaren

Berika sommaren 2021 med upplevelser hos samer och renar i Grövelsjön, Idre. Välj mellan att träffa och klappa renar eller gå på en vandring tillsammans med dem - magiskt för både barn och vuxna. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga väljer du Taste of Sápmi - en samisk middag över öppen eld som även erbjuds med övernattning i kåta. Läs mer om våra upplevelser nedan och boka direkt hos Renbiten. 

 

 

 

Träffa och klappa renar

Klappa och mata samernas tama renar och årets nyfödda renkalvar. Upplev känslan när renarna kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är när du klappar dem. Fin aktivitet för barn!

Lär dig vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att renen i vissa avseenden har bättre syn än oss människor?

Datum och tider sommaren 2021: Tisdag, torsdag och fredag kl 10-11
Pris: 140 kr / pers
Samlingsplats: Renbiten, Storsätern vid Grövelsjön, Idre
Bokning och mer info: Se nedan.

Vandra med renar

Vandra tillsammans med renar i gammelskogen där myrstackarna är lika höga som du själv och där laven hänger tjock från trädstammarna.

Njut av berättelserna om samekulturen till en ”samisk fika” med olika produkter från renen och muffins med samernas favoritört, Kvanne. En favorittur för både vuxna och barn, där vi vandrar utanför stigarna i ett lugnt tempo.

Datum och tider sommaren 2021: Onsdag och fredag kl 14-16
Pris: vuxna 390 kr, barn 6-12 år 250 kr, barn 3-5 år 150 kr
Samlingsplats: Renbiten, Storsätern vid Grövelsjön, Idre
Bokning och mer info: Se nedan.

Vandring till Ol Antas boplats

I början av 1900-talet var samen Ol Anta utplacerad på västra sidan av Grövelsjön för att vakta gränsen mot Norge. Vi kommer att besöka hans boplats och låta oss fascineras över hur hans liv kan ha sett ut.

Sommaren 2016 hittade vi tillsammans med en arkeolog ännu en samisk boplats som vi besöker samtidigt som vi lär oss att hitta spår i naturen som visar på historisk verksamhet.

Datum och tider sommaren 2021: Onsdagar kl. 13-16
Pris: 390 kr/person
Samlingsplats: Renbiten, Storsätern vid Grövelsjön, Idre
Bokning och mer info: Se nedan.

Vandring till Maadther Ajjas sommarviste

Det här är en magisk upplevelse, där ni får möta livet som renskötare på gammelfarfars tid. Vi vandrar tillsammans med våra tama renar till Maadther Ajjas sommarkåta där han levde med sina 10 barn, drängar och hundar. I kåtan serveras en samisk måltid och kaffe kokt över elden.

Vandringen till kåtan tar ca 30 minuter enkel väg.

Datum och tider sommaren 2021: Måndag kl 14-18
Pris: vuxna 550 kr, barn - kontakta Renbiten för pris.
Samlingsplats: Renbiten, Storsätern vid Grövelsjön, Idre
Bokning och mer info: Se nedan.

Taste of Sápmi

Njut av en 4-rätters samisk middag i en magisk miljö, som inte går att få i en vanlig restaurang. De uppdukade borden står uppställda i vår stora tältkåta kring eldstaden och med naturen runt omkring.

Här får ni chansen att njuta av det samiska köket tillagat över elden, ackompanjerat av berättelser om den samiska matkulturen. En upplevelse för alla sinnen som ni kommer att minnas länge. Upplevelsen passar även de som har svårigheter att gå.

Övernattning på renskinn i kåta efteråt är möjligt för 1000 kr/kåta.

Datum och tider sommaren 2021: Onsdagar och fredagar kl 18-20
Pris: vuxna 890 kr, barn upp till 12 år halva priset.
Vill ni tillaga maten själv? Middagskorg med tillagningskit, till en fantastisk trerätters middag fylld med kärlek till renköttet och fjället: 450 kr/person. Lunchkorg: 250 kr/person.
Kontakta Renbiten så berättar de mer.
Samlingsplats: Renbiten, Storsätern vid Grövelsjön, Idre
Bokning och mer info: Se nedan.

Fjällsemester 2021

Mer sommar på Idre Fjäll!

Se alla våra sommaraktiviteter

Renbitens kontaktuppgifter

Bokning

Kontakta Renbiten direkt vid ev. frågor och bokning

E-post: info@renbiten.se  |  Tel: 070 - 577 93 76

Hemsida: www.renbiten.se  |  Visa på karta: Renbiten på Google Maps

 

Om Renbiten

Renbiten är ett samiskt familjeföretag i Grövelsjön norr om Idre som drivs av Peter och Helena Andersson som är en av de fyra familjer som samarbetar i Idre sameby - Sveriges sydligaste sameby.

Renbiten håller till i Storsätern som ligger vid Grövelsjön. Här finns en fantastisk fjällnatur och väglösa områden i gränslandet till Norge.

Resan dit från Idre Fjäll tar ungefär 45 minuter med bil. Ni tar er egen bil till och från Renbiten. Hos Renbiten finns det både café och butik för dig som vill fika och köpa med dig renkött, renskinn, hantverk eller kanske vildfångad fisk hem.