Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Barnens Idre Fjäll

Barnaktiviteter på Idre Fjäll

Gå i skidskola, häng med vår maskot Aske, busa i Aktivitetscenter, lär dig cykla MTB, testa höghöjdsbanan eller roa dig med någon av våra andra skojiga barn- och familjeaktiviteter. Hela fjället är en lekplats och här står barnen i fokus – små som stora.

Boka barnaktivitet

Barnaktiviteter Sommar

Askes sommarschema

Häng med Aske på en massa sommarskoj! Aske har fått möjligheten att samla alla sina favoritaktiviteter i ett schema där just du kan delta. Häng med på kompisjakt, ät dig proppmätt på våffelkalas vid Fäboden eller varför inte ställa upp i Askes cykelvasa. 

Här finns något för alla barn, hoppas vi ses!

Se Askes Schema

Sommar och höst

Under sommar och höst är hela fjället en enda stor lekplats. Vad sägs om att bada, klappa djuren på Fäboden, cykla MTB, testa höghöjdsbanorna, spela äventyrsgolf och träffa nya kompisar i Fjällskolan?

Sommarlovsfritids utan föräldrar

Häng med på våra roliga barnklubbar

Missade inte vårt sommarlovsfritids där vi träffas utan föräldrar! Vi samlas tre gånger under en vecka (tisdag, onsdag och torsdag) och tillbringar tre timmar tillsammans varje dag (09.00-12.00). Under våra träffar utforskar vi naturen, upptäcker spännande saker runt fjället och har en fantastisk tid tillsammans.

Vi erbjuder tre olika klubbar för åldrarna 4-6, 7-9 och 10-12.

Även barn som endast kan delta på enskilda dagar är välkomna (till ordinarie pris). Vänligen lämna en kommentar vid bokning där du anger vilka dagar barnet kommer att delta.

Boka barnklubbar på fjället

Fler barnaktiviteter i sommar

Aktivitetsområde med utomhuspool

I vårt aktivitetsområde får man aldrig tråkigt! Här kan leka, busa, bada och vara tillsammans hela dagen.

 • Uppvärmd utomhuspool för stora och små
 • Vattenrutschkanor
 • Lekplats (gratis)
 • Äventyrsgolf
 • Multiarena med konstgräs (gratis)
 • Två padelbanor
 • Parkourbana (gratis)
 • Utegym (gratis)
 • Klättersten (gratis)
 • Glasskiosk

Aktivitetscenter

I Idre Fjälls Aktivitetscenter finns massor av roliga saker att hitta på för både barn och vuxna.

 • Bowling och shuffleboard
 • Badminton och bordtennis
 • Sporthall för bollsport, redskapsgymnastik, pingis, badminton 
 • Gym
 • Lekrum (gratis) och spelhall med arkadspel
 • Pysselhörna (gratis)
 • Café

Varje tisdag och torsdag klockan 13.00-13.30 kommer Aske på besök för att träffa barnen (gratis)!

Askes skattjakt

Häng med på skattjakt! Samla gänget och slå era kloka huvuden ihop för att lösa ledtrådarna och svara på frågorna. Askes skattjakt är en gratis aktivitet för hela familjen som börjar på Aktivitetscentret och tar ert sällskap runt på fjället. När man klarat av alla stationer får man facit av personalen.

Dag: När du vill
Tid: När du vill
Pris: Gratis

Askes våffelkalas

Aske älskar våfflor och bjuder därför in till våffelkalas! Vi samlas vid Askes sommaräng för att gemensamt gå upp till fäboden där Aske har gjort fint för kalas. Vi busar, leker och äter en våffla tillsammans. Bra att tänka på: Kom ihåg att uppge matavvikelser vid bokningstillfället. Aktiviteten avslutas och upphämtning av barn sker vid Fäbodcaféet.

Dag: Torsdag
Tid: 14.00-15.30
Pris: 195 kr

Vandra och träffa Aske

Vår fina ren Aske bjuder ut i skogen! Vi samlas vid Askes sommaräng för att sedan gå på en utflykt och träffar Aske i skogen. Det kommer finnas möjlighet att ha med egen matsäck och fika när vi väl hittat Aske. Och man vet aldrig vad Aske ska hitta på, kanske samla kottar eller kanske ska han följa med tillbaka till Askes sommaräng, vem vet?

Dag: Tisdag
Tid: 13.30-15.00
Pris: 150 kr

Familjevandring på Nipfjället

Det här är en lätt och enkel guidad vandring som passar för hela familjen - barn som vuxna. Vi vandrar på Nipfjället som är ett mycket lättillgängligt fjäll. Barnen har egen guide och går en kortare tur med roliga och spännande inslag. De vuxna går en lite längre runda på fjället med guide som berättar om det vi ser längs vägen. Under turen kommer vi ta paus på något fint ställe för egen fika. Njutfull vandring med fin utsikt över fjället! Ta med egen matsäck, kläder efter väder och bra skor. OBS! Transport i egna bilar.

Dag: Onsdag
Tid: 09.00-12.00
Pris: 150 kr

Familjegrillkväll

Kom på grillkväll vid vackra Gränjestjärn. En gratis aktivitet för hela familjen. Ta med det du vill grilla eller testa att göra pinnbröd. Vi har med pinnbröddeg och tillbehör. Tipspromenad och aktiviteter finns på plats. Samling vid grillplatsen i Gränjestjärn, som du kan gå till. Från skidstadion följer du asfaltslingan till en bred spång som leder dig ner till idylliska Gränjestjärn, nedanför Städjans fot.

Dag: Måndag
Tid: 17.00-18.30
Pris: Gratis

MTB-skola för barn

Kom och lär dig grunderna och få bättre kontroll på din mountainbike eller vässa dina redan existerande mountainbike-skills. Passar dig 8-15. Kursen innefattar två sammanhängande dagar. Ta med egen cykel och hjälm.

Dag: Måndag - tisdag eller torsdag - fredag
Tid: 10.30-11.50 / 13.10-14.30
Pris: 420 kr för två dagar

Askes kompisjakt på cykel

Visste du att Aske har ett gäng kompisar? Aske har tappat bort sitt gäng och behöver hjälp att hitta dom. De olika vännerna har gömt sig runt om längs våra stigar, och de har hemliga uppdrag åt oss. Hittar vi alla kompisarna och klarar deras uppdrag väntar en liten överraskning. Aske är inte med hela tiden, men visar upp sig för bus och gos i slutet av aktiviteten. En rolig aktivitet för dig som kan redan cykla kontrollerat och är sugen på nya uppdrag och vänner. Aktiviteten är föräldrafri och lämplig för självgående cyklister som kan ta sig runt på fjället på egen hand.

Dag: Lördag
Tid: 10.00-11.00
Pris: 95 kr

Märkestagning med Aske

Vad behöver man kunna för bli en bra MTB-cyklist? Testa dina skills och ta märken som visar vad du behärskar. Även Aske är med och kollar hur ni klarar av dagens utmaningar. Ta med egen cykel och hjälm.

Dag: Onsdag
Tid: 13.30-14.30
Pris: 95 kr

Barnens cykelvasa med Aske

En cykeltävling där alla barn kan vara med, oavsett förkunskaper (mycket lätt terräng). Olika åldersklasser och olika långa banor. Vi ser helst att endast en person ur sällskapet, utöver deltagaren, följer med till start. Man får dock gärna stå som åskådare utmed banan.

Dag: Fredag
Starttid: 09.30.
Pris: 95 kr

Barnens springvasa med Aske

En löpartävling för de unga löparna. Vi tävlar i tre olika ålderskategorier, på olika sträckor. Banan är enkel och det är ingen tidtagning. Aske är förstås med vid start och mål. Vi ser helst att endast en person ur sällskapet, utöver deltagaren, följer med till start. Man får dock gärna stå som åskådare utmed banan.

Dag: Fredag
Starttid: kl.11.00
Pris: 95 kr

Barngympa

Välkommen på barngympa! Det kommer bjudas på härlig musik och skratt. Gymnastik med varierande övningar och rörelse för hela kroppen där det finns tillfälle att träffa nya kompisar samtidigt som vi rör på oss.

Dag: Tisdag och torsdag
Tid: 13.30-14.30
Pris: 95 kr 

Forsränning för barn

Piratturen

HJÄLP! Askes kista där han förvarar sina saker har blivit stulen av den elaka piratkaptenen! Piraten sågs senast vid en sjö inte långt ifrån Idre Fjälls topp. Aske ber om hjälp och har lovat att alla som hjälper till med att hitta kistan kommer att få en sak som finns i den. Vad han har förvarat i kistan kommer inte Aske riktigt ihåg… så det blir en överraskning! Kan du hjälpa oss att besegra piratkaptenen och få tillbaks Askes saker? Rekommenderad ålder är 6-10 år och aktiviteten kräver ej målsmans sällskap på sjön.

Dag: Lördag
Tid: 09.00-12.00
Pris: 400 kr

Träffa huskyhundar

Husky Hike

Med ett stort bälte runt höfterna och en lång fäst vid en slädhund delar du detta äventyr med din fyrbenta vän under vandringsturen. Barn under 13 år vandrar tillsammans med en vuxen. Minst en vuxen per barn. Tonåringar och vuxna går med egen hund. Var på plats 5-10 min innan schemalagd tid.

Dag: Måndag, onsdag och fredag
Tid: 10.15-11.15
Pris: Barn 6-12 år 250 kr, vuxna 350 kr

Höghöjdsbana

Vill du ta hoppa fram mellan trädtopparna? Upptäck din inre äventyrare på Idre Fjäll på höghöjdsbanan. För de allra minsta barnen finns en klätterbana i marknivå som inte behövs bokas och är gratis. Alla banor är öppna måndag till lördag.

Grön bana: 4 år, föräldrar kan gå bredvid på marken.
Pris: 160 kr

Blå bana: 10 år för att få klättra utan medklättrande vuxen.
Pris: 200 kr

Röd bana: 10 år med vuxet sällskap eller 12 år fyllda för att få klättra utan medklättrande vuxen.
Pris: 270 kr

Barnridning

Det här är ridturen för barn där vi föräldrar hjälper till att leda hästarna runt stallets omgivningar och närliggande stigar. Efter turen sadlar vi av och rider barbacka upp till hagen som ligger uppe i backen. Vill den lille inte rida barbacka så leder ni hästen tillsammans till hagen. Lån av hjälm och säkerhetsväst ingår.

Dag: Varierar över veckorna
Tid: Ca 15 minuter ridning plus tid för genomgång och för att rida/leda hästarna tillbaka till hagen efter turen
Pris: 450 kr

Träffa och klappa renar

Träffa renarna

Klappa och mata samernas tama renar och årets nyfödda renkalvar. Upplev känslan när renarna kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är när du klappar dem. Lär dig vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att renen i vissa avseenden har bättre syn än oss människor?

Dag: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag
Tid: 10.00-11.00
Pris: Barn 0-12 år 150 kr, vuxna 250 kr

Utforska vildmarken

Bäversafari

I skymningen, medan solen sänker sig bakom trädtopparna, paddlar vi ut så ljudlöst som möjligt mot bäverhyddorna.

Dag: Tisdag och torsdag
Tid: 18.00-22.00
Pris: Barn 250 kr, vuxna 350 kr

 

Vildmarksdag

Vi paddlar tillsammans ut till vår vildmarkscamp där vi kan utmana varandra att göra upp eld, prova på luftgevär, blåsrör med mera.

Dag: Tisdag och torsdag
Tid: 11.00-14.00
Pris: Barn 250 kr, vuxna 350 kr

De minstas favorit

Lekparken

Du har väl inte missat vår superroliga och fina lekpark? Här får barnen full användning för allt spring i benen. Vågar du testa rutschkanan? 

Välkommen till Askes lekpark, mitt i Västbacken vid Skicenter Väst.

Bild på glada barn i cykelhjälmar

Aktivitetsområdet

Glass i stora lass

Många av våra barnaktiviteter hålls på vårt aktivitetscenter och i aktivitetsområdet. Det bästa med det är att där också finns massor av glass! Få saker är så somriga som att leka på en badplats med en glass i handen. Aktivitetscentret hittar du på baksidan av receptionen, mot Pernilla Wiberg Hotell.

Bada, lek & träna

Pool, padel och mycket mer

Aktivitetsområdet

Vinter

Idre Fjäll är ett riktigt vinterparadis där barnen aldrig får en tråkig stund. Bli ett proffs i skidskolan, var med i någon av våra lekfulla veckotävlingar, eller busa i vårt Aktivitetscenter inomhus. 

Barn- och familjeaktiviteter på vintern

Askes skidskola

Mamma och pappa kommer inte att ha en chans när skidskoleveckan är över. Sväng, hopp och massor av bus med Aske – det är inte konstigt att barnen älskar vår skidskola!

Aktivitetscenter

3 000 kvadratmeter ös – välkommen till Aktivitetscenter! Rastlösa och frusna kan bowla, bada eller varför inte spela fotboll eller badminton i sporthallen? Allt är samlat under ett och samma tak och på glidavstånd från backen – praktiskt, eller hur?

Snowpark

Snowparken är en given favorit under veckan. Boxar, hopp och andra sköna features utmanar alla åldrar – även dom vuxna. Lyssna på bra musik och dela tips med kompisarna i parken.

Barnens After Ski

Några dagar i veckan är det After Ski för barnen (och barnsliga föräldrar). Vi samlas vid lilla scenen på Torget, bredvid Solbaren. Aske är självklart också på plats och spexar och busar. Ingen föranmälan krävs. Veckodag: Onsdag och fredag. Tid: 15:30. Samlingsplats:Torget på  Idre Fjäll. Bra att tänka på: Lämpligt för barn och barnsliga föräldrar (som får hålla sig i bakgrunden). Tidsåtgång: Ca 30 min. Pris: Gratis.

Triumfcupen

Slalomtävling i Familjebacken i Väst för alla barn. Banan är enkel och inspirerande. Aske kommer och kör uppvärmning, visar banan och hejar på. Vi tävlar i ett åk i banan, utan tidtagning. Alla deltagare är vinnare och får diplom. Veckodag: Torsdag. Tid: 14:00, 15:00 (sista tiden är för barnen som slutar skidskolan 14:50) Förkunskapskrav/nivå: Lämplig för barn och unga som kan ta sig nerför gröna backar, ålder 3-10 år. Detta ingår: 1 åk i banan och diplom vid målgång. Samlingsplats: Familjebacken. Pris: 95 kr/person. Föranmälan görs online eller på Ski Väst. Drop-in från 13:30.

Fredagstävlingen

Storslalomtävling i Västbacken. Tävlingsformen är differensslalom där det gäller att åka två åk på så lika tid som möjligt. Här är det alltså inte den snabbaste som vinner. Fina priser delas ut till de bäst placerade i varje klass. Vi tävlar i tre klasser – barn, ungdom och vuxen. Veckodag: Fredag. Tid: 14:00. Detta ingår: 2 åk i banan och priser till de bäst placerade i varje klass. Samlingsplats: Vid selftimern i Västbacken. Bra att tänka på: Du ska kunna åka i Västbacken. Tidsåtgång: 1,5 timmar. Pris: 95 kr/person. Anmälan och information online eller i målhuset vid selftimerbanan från 13.30 på fredag.

Barnens Vasalopp

Aske bjuder in till Längdskidtävling för barn upp till 12 år, i fäders spår för framtida segrar. I samarbete med Vasaloppet. I Barnes Vasalopp är stämningen minst lika hög och kylan lika bitande i kinderna som i det riktiga Vasaloppet. Dessutom är Aske på plats och hejar på alla åkare! Banan sträcker sig runt stadion och är mycket enkel och inspirerande samt väl markerad. Det finns olika alternativ av banor beroende på ålder och nivå, dessa väljer man själv på plats. I Barnens Vasalopp är alla vinnare och alla får diplom och blåbärssoppa. Veckodag: Onsdag. Tid: 14:00. Förkunskapskrav/nivå: Lämpligt för barn upp till 12 år. Samlingsplats: Skidstadion, Idre Fjäll. Bra att tänka på: Föräldrar får gärna vara med och heja på längs med banan. Tidsåtgång: ca 1 timme inkl. prisutdelning. Pris: 95 kr/person.

Bobkväll i Familjebacken

Kom och åk bob med oss i Familjebacken. Musiken spelar, liften rullar och vi har förberett några utmaningar för alla. Vi håller till i pisten och använder liften för att ta oss upp i backen. Snowracer från Stiga finns på plats.  Veckodag: Tisdag. Tid: 17:00 – 18:30. Förkunskapskrav/nivå: Lätt, passar alla nivåer. Detta ingår: Hyra av snowracers från Stiga Ta med dig: Hjälm och varma kläder. OBS! Hjälm är obligatoriskt. Samlingsplats: Familjebacken. Bra att tänka på: Detta är ett unikt tillfälle att åka bob i pisten och i liften. Tidsåtgång: Är det fullt med gäster turas vi om att använda snowracers. Pris: 95 kr/person (även vid egen medtagande snowracer).

Askes kompisjakt

Visste du att Aske har ett gäng kompisar? Aske har tappat bort sitt kompisgäng och behöver hjälp att hitta dom. De olika vännerna har gömt sig runt om i våra backar, och de har hemliga uppdrag åt oss. Hittar vi alla kompisarna och klarar deras uppdrag väntar en liten överraskning. Det här är en rolig aktivitet för dig som redan kan åka kontrollerat i gröna och blåa backar, är taggad på roliga uppdrag och att lära känna nya vänner. Aske är med hela tiden och du får åka skidor tillsammans med honom. Aktiviteten är föräldrafri och lämplig för självgående åkare som kan ta sig runt på fjället på egen hand. Veckodag: Lördag. Tid: 10:00. Tidsåtgång: ca 1,5 timmar. Förkunskapskrav/nivå: Du behöver kunna åka kontrollerat i gröna och blåa backar. Lämplig för barn 5 – 12 år. Detta ingår: En överraskning från Askes kista. Samlingsplats: Idre Fjälls topp. Bra att tänka på: Aktiveten är helt utan föräldrar, barnen ska vara självgående skidåkare. Maxantal: 50 pers. Pris: 150 kr/pers.

Askebesök

Få besök av Aske direkt till din stuga på Idre Fjäll! Aske gillar att busa och kommer gärna och hälsar på hos er i stugan. Kanske är det någon som fyller år eller att ni bara längtar efter att hänga med Aske? För att boka in ett Askebesök – fyll i formuläret nedan med önskade datum och tider. Aske är som piggast på slutet av veckan under eftermiddag och tidiga kvällar. Vill ni att Aske träffar er i samband med några aktiviteter utomhus? Kontakta oss så undersöker vi möjligheten med Aske! Veckodag: Onsdag-lördag under eftermiddag/tidig kväll. Enbart på förfrågan. Tidsåtgång: 15 min/besök. Pris: 600 kr/besök.

Träffa Aske på Idre Fjäll

Kom och hälsa på Aske på fjället i vinter!

Askeschema

För alla nivåer

Skidskola

Boka skidskola

Utmana familjen eller kompisarna

Tävlingar

Boka

Bad, bowling och annat kul

Aktivitetscenter

Läs mer

Aske - fjällets bästa kompis

Vill du att Aske ska hälsa på i din stuga?

Sagan om renen Aske

För länge sedan, strax norr om Nipfjället, under en stjärnklar vårnatt när fullmånen stod som högst, föddes en liten ren. Vårnatten var tyst och stilla när plötsligt skogen lystes upp. En renflock började sakta vakna till liv i tron om att det var morgon. Det liknande solstrålar och plötsligt blev natten ljus. Det var magiska månstrålar som lyste från månen ner på flocken, strålarna vandrade från ren till ren och stannade till slut på den nyfödda lilla renkalven. Hela flocken samlades i en ring runt den nyfödda renen. Den natten gav de honom namnet Aske – det samiska namnet för måne.

Åren gick och Aske växte upp och blev en stor ren. De magiska månstrålarna hade gjort att Aske fått speciella krafter – han var nämligen den modigaste och snällaste renen av dom alla. När någon av hans renkompisar blev rädd hjälpte Aske alltid till med uppmuntran.

Att leka med barnen på Idre Fjäll var det bästa Aske visste och istället för att äta löv och lavar ville han hellre grilla korv med bröd och dricka saft. Aske var inte som alla andra renar, han var kompis med allt och alla – allt från öringarna i Burusjön som han brukade bada med till lämlarna i skogen nedanför Städjan som han brukade leka kurragömma med.

När övriga flocken med renar var på jakt efter nya betesmarker stannade Aske alltid kvar på Idre Fjäll. Här fanns alltid roliga äventyr runt hörnet – som att åka skidor, klättra, bada, cykla och förstås lek med alla barn! Om du är på Idre Fjäll och ser månen lysa på himlen är det Aske som fyller på sina krafter. Det händer inte varje kväll, men håll utkik, för du kanske också blir ännu modigare av de magiska månstrålarna.