Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor
Englands flagga
En

Barnaktiviteter på Idre Fjäll

Gå i skidskola, häng med vår maskot Aske, busa i Aktivitetscenter, lär dig cykla MTB, testa höghöjdsbanan eller roa dig med någon av våra andra skojiga barn- och familjeaktiviteter. Hela fjället är en lekplats och här står barnen i fokus – små som stora.

Boka barnaktivitet

Vinter

Idre Fjäll är ett riktigt vinterparadis där barnen aldrig får en tråkig stund. Bli ett proffs i skidskolan, var med i någon av våra lekfulla veckotävlingar, eller busa i vårt Aktivitetscenter inomhus. 

Barn- familjeaktiviteter på vintern

Askes skidskola

Mamma och pappa kommer inte att ha en chans när skidskoleveckan är över. Sväng, hopp och massor av bus med Aske – det är inte konstigt att barnen älskar vår skidskola!

Aktivitetscenter

3 000 kvadratmeter ös – välkommen till Aktivitetscenter! Rastlösa och frusna kan bowla, bada eller varför inte spela fotboll eller badminton i sporthallen? Allt är samlat under ett och samma tak och på glidavstånd från backen – praktiskt, eller hur?

Snowpark

Snowparken är en given favorit under veckan. Boxar, hopp och andra sköna features utmanar alla åldrar – även dom vuxna. Lyssna på bra musik och dela tips med kompisarna i parken.

Barnens After Ski

Några dagar i veckan är det After Ski för barnen (och barnsliga föräldrar). Vi samlas vid lilla scenen på Torget, bredvid Solbaren. Aske är självklart också på plats och spexar och busar. Ingen föranmälan krävs. Veckodag: Onsdag och fredag. Tid: 15:30. Samlingsplats:Torget på  Idre Fjäll. Bra att tänka på: Lämpligt för barn och barnsliga föräldrar (som får hålla sig i bakgrunden). Tidsåtgång: Ca 30 min. Pris: Gratis.

Triumfcupen

Slalomtävling i Familjebacken i Väst för alla barn. Banan är enkel och inspirerande. Aske kommer och kör uppvärmning, visar banan och hejar på. Vi tävlar i ett åk i banan, utan tidtagning. Alla deltagare är vinnare och får diplom. Veckodag: Torsdag. Tid: 14:00, 15:00 (sista tiden är för barnen som slutar skidskolan 14:50) Förkunskapskrav/nivå: Lämplig för barn och unga som kan ta sig nerför gröna backar, ålder 3-10 år. Detta ingår: 1 åk i banan och diplom vid målgång. Samlingsplats: Familjebacken. Pris: 95 kr/person. Föranmälan görs online eller på Ski Väst. Drop-in från 13:30.

Fredagstävlingen

Storslalomtävling i Västbacken. Tävlingsformen är differensslalom där det gäller att åka två åk på så lika tid som möjligt. Här är det alltså inte den snabbaste som vinner. Fina priser delas ut till de bäst placerade i varje klass. Vi tävlar i tre klasser – barn, ungdom och vuxen. Veckodag: Fredag. Tid: 14:00. Detta ingår: 2 åk i banan och priser till de bäst placerade i varje klass. Samlingsplats: Vid selftimern i Västbacken. Bra att tänka på: Du ska kunna åka i Västbacken. Tidsåtgång: 1,5 timmar. Pris: 95 kr/person. Anmälan och information online eller i målhuset vid selftimerbanan från 13.30 på fredag.

Barnens Vasalopp

Aske bjuder in till Längdskidtävling för barn upp till 12 år, i fäders spår för framtida segrar. I samarbete med Vasaloppet. I Barnes Vasalopp är stämningen minst lika hög och kylan lika bitande i kinderna som i det riktiga Vasaloppet. Dessutom är Aske på plats och hejar på alla åkare! Banan sträcker sig runt stadion och är mycket enkel och inspirerande samt väl markerad. Det finns olika alternativ av banor beroende på ålder och nivå, dessa väljer man själv på plats. I Barnens Vasalopp är alla vinnare och alla får diplom och blåbärssoppa. Veckodag: Onsdag. Tid: 14:00. Förkunskapskrav/nivå: Lämpligt för barn upp till 12 år. Samlingsplats: Skidstadion, Idre Fjäll. Bra att tänka på: Föräldrar får gärna vara med och heja på längs med banan. Tidsåtgång: ca 1 timme inkl. prisutdelning. Pris: 95 kr/person.

Vinnaren - i samarbete med Svenska Spel

Har du sett en speedskiåkare susa ut för backen i gummidräkt och strömlinjeformad hjälm? Varje år arrangeras världscupen i speedski på Idre Fjäll där världens snabbaste skidåkare samlas. För säkerhets skull får man inte åka störtlopp i pisterna men i vår speedtrap har du möjlighet att verkligen släppa på allt vad du törs. Vem är egentligen snabbast i familjen eller bland kompisarna? Varje vecka genomför vi tävlingen Vinnaren i samarbete med Svenska spel i speedskiarenan i Västbacken. Man tävlar i två åk och den snabbaste tiden räknas. Vi korar de snabbaste i varje klass: barn, ungdom och vuxen. Tävlingen passar alla från 10 år. Veckodag: Onsdag Tid:15:00 Förkunskapskrav/nivå: Du ska kunna stanna och bromsa i hög hastighet. Samlingsplats: Vid selftimern i Västbacken. Pris: 95 kr/person.

Bobkväll i Familjebacken

Kom och åk bob med oss i Familjebacken. Musiken spelar, liften rullar och vi har förberett några utmaningar för alla. Vi håller till i pisten och använder liften för att ta oss upp i backen. Snowracer från Stiga finns på plats.  Veckodag: Tisdag. Tid: 17:00 – 18:30. Förkunskapskrav/nivå: Lätt, passar alla nivåer. Detta ingår: Hyra av snowracers från Stiga Ta med dig: Hjälm och varma kläder. OBS! Hjälm är obligatoriskt. Samlingsplats: Familjebacken. Bra att tänka på: Detta är ett unikt tillfälle att åka bob i pisten och i liften. Tidsåtgång: Är det fullt med gäster turas vi om att använda snowracers. Pris: 95 kr/person (även vid egen medtagande snowracer).

Askes kompisjakt

Visste du att Aske har ett gäng kompisar? Aske har tappat bort sitt kompisgäng och behöver hjälp att hitta dom. De olika vännerna har gömt sig runt om i våra backar, och de har hemliga uppdrag åt oss. Hittar vi alla kompisarna och klarar deras uppdrag väntar en liten överraskning. Det här är en rolig aktivitet för dig som redan kan åka kontrollerat i gröna och blåa backar, är taggad på roliga uppdrag och att lära känna nya vänner. Aske är med hela tiden och du får åka skidor tillsammans med honom. Aktiviteten är föräldrafri och lämplig för självgående åkare som kan ta sig runt på fjället på egen hand. Veckodag: Lördag. Tid: 10:00. Tidsåtgång: ca 1,5 timmar. Förkunskapskrav/nivå: Du behöver kunna åka kontrollerat i gröna och blåa backar. Lämplig för barn 5 – 12 år. Detta ingår: En överraskning från Askes kista. Samlingsplats: Idre Fjälls topp. Bra att tänka på: Aktiveten är helt utan föräldrar, barnen ska vara självgående skidåkare. Maxantal: 50 pers. Pris: 150 kr/pers.

Askebesök

Få besök av Aske direkt till din stuga på Idre Fjäll! Aske gillar att busa och kommer gärna och hälsar på hos er i stugan. Kanske är det någon som fyller år eller att ni bara längtar efter att hänga med Aske? För att boka in ett Askebesök – fyll i formuläret nedan med önskade datum och tider. Aske är som piggast på slutet av veckan under eftermiddag och tidiga kvällar. Vill ni att Aske träffar er i samband med några aktiviteter utomhus? Kontakta oss så undersöker vi möjligheten med Aske! Veckodag: Onsdag-lördag under eftermiddag/tidig kväll. Enbart på förfrågan. Tidsåtgång: 15 min/besök. Pris: 600 kr/besök.

För alla nivåer

Skidskola

Boka skidskola

Utmana familjen eller kompisarna

Tävlingar

Boka

Bad, bowling och annat kul

Aktivitetscenter

Läs mer

Historien om Aske

För länge sedan, strax norr om Nipfjället, under en stjärnklar vårnatt när fullmånen stod som högst, föddes en liten ren. Vårnatten var tyst och stilla när plötsligt skogen lystes upp. En renflock började sakta vakna till liv i tron om att det var morgon. Det liknande solstrålar och plötsligt blev natten ljus. Det var magiska månstrålar som lyste från månen ner på flocken, strålarna vandrade från ren till ren och stannade till slut på den nyfödda lilla renkalven. Hela flocken samlades i en ring runt den nyfödda renen. Den natten gav de honom namnet Aske – det samiska namnet för måne.

Åren gick och Aske växte upp och blev en stor ren. De magiska månstrålarna hade gjort att Aske fått speciella krafter – han var nämligen den modigaste och snällaste renen av dom alla. När någon av hans renkompisar blev rädd hjälpte Aske alltid till med uppmuntran.

Att leka med barnen på Idre Fjäll var det bästa Aske visste och istället för att äta löv och lavar ville han hellre grilla korv med bröd och dricka saft. Aske var inte som alla andra renar, han var kompis med allt och alla – allt från öringarna i Burusjön som han brukade bada med till lämlarna i skogen nedanför Städjan som han brukade leka kurragömma med.

När övriga flocken med renar var på jakt efter nya betesmarker stannade Aske alltid kvar på Idre Fjäll. Här fanns alltid roliga äventyr runt hörnet – som att åka skidor, klättra, bada, cykla och förstås lek med alla barn!Om du är på Idre Fjäll och ser månen lysa på himlen är det Aske som fyller på sina krafter. Det händer inte varje kväll, men håll utkik, för du kanske också blir ännu modigare av de magiska månstrålarna. 

Vill du att Aske ska komma och hälsa på i din stuga?

Sommar och höst

Under sommar och höst är hela fjället en enda stor lekplats. Vad sägs om att bada, klappa djuren på Fäboden, cykla MTB, testa höghöjdsbanorna, spela minipaintball och träffa nya kompisar i äventyrsskolan?

Barn- och familjeaktiviteter på sommar och höst

Naturklubben 4-6 år

Vid tre tillfällen per vecka träffas vi och går ut i naturen för att se vad som finns där och vad man kan hitta på för bus. En rolig och lärorik aktivitet som passar barn i åldern 4-6 år. Föräldrar behöver inte vara med. Föranmälan krävs. Max 20 deltagare/vecka. Ta gärna med enklare matsäck och klä dig efter väder.

Fjällklubben 7-9 år

För nyfikna barn som vill utforska omgivningarna på fjället. En rolig och lärorik aktivitet som passar bra för barn 7-9 år. Föräldrar behöver inte vara med. Föranmälan krävs. Max 20 deltagare/vecka. Ta gärna med enklare matsäck och klä dig efter väder.

Äventyrsklubben 10-12 år

Här kan du lämna dina barn för små och stora äventyr samt lek och lär runt om på Idre Fjäll. Föräldrar behöver inte vara med. Föranmälan krävs. Max 20 deltagare/vecka. Ta gärna med enklare matsäck och klä dig efter väder.

Askeloppet MTB

En cykeltävling där alla barn kan vara med, oavsett förkunskaper (mycket lätt terräng). Olika åldersklasser och olika långa banor. Föranmälan krävs.

Askeloppet

En löpartävling för de unga löparna. Vi tävlar i tre olika ålderskategorier, på olika sträckor. Banan är enkel och det är ingen tidtagning. Aske är förstås med vid start och mål. Föranmälan krävs.

Höghöjdsbana

För små och stora barn - testa någon av våra höghöjdsbanor och utmana hela familjen på ett oförglömligt äventyr.

Fäboddagen

På Fäboddagen får du följa med vår guide som visar och berättar om alla djuren och om livet förr på fäboden. Föranmälan krävs.

Barnridning

Barnridning på cirka 20 minuter för barn där vi föräldrar hjälper till att leda hästarna runt stallets omgivningar och närliggande stigar här på Idre Fjäll. Efter turen hjälps vi åt att sadla av, borsta och leda tillbaka hästarna till hagen. Förbokning krävs.

Träffa och klappa renar

Klappa och mata samernas tama renar och årets nyfödda renkalvar. Upplev känslan när renarna kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är när du klappar dem. Fin aktivitet för barn! Förbokning krävs.

Familjegrillkväll

Kom och grilla med familjen i Gränjestjärn. Ta med det du vill grilla eller testa att göra pinnbröd. Vi har med pinnbröddeg och tillbehör. Tipspromenad och aktiviteter finns på plats. Det går bra att ta sig till grillplatsen till fots. Från skidstadion följer du asfaltslingan till en bred spång som leder dig ner till idylliska Gränjestjärn, nedanför Städjans fot. Observera att de första och sista 1,5 km av vandringen går på eller bredvid den asfalterade rullskidsslingan.

Klättervägg prova-på

Testa klättra på klättervägg med instruktör - kom barn som vuxna. Inga förkunskaper behövs. Klätterväggen ligger utanför aktivitetscentret, tag med gymnastikskor. Höstlov v. 44: När: Tisdag-fredag kl. 17.30-19.00. Pris: 90 kr/person. Samlingsplats: Utanför Aktivitetscenter.

Askes Skattjakt

Häng med på skattjakt! Samla gänget och slå era kloka huvuden ihop för att lösa ledtrådarna och svara på frågorna. Askes skattjakt är en gratis aktivitet för hela familjen som börjar på Aktivitetscentret och tar ert sällskap runt på fjället. När man klarat av alla stationer får man facit av personalen.

Barn som åker rutschkana

De minstas favorit

Lekparken

Du har väl inte missat vår superroliga och fina lekpark? Här får barnen full användning för allt spring i benen. Vågar du testa rutschkanan? 

Välkommen till Askes lekpark, mitt i Västbacken vid Skicenter Väst.

Bild på glada barn i cykelhjälmar

Häng i vårt aktivitetsområde

Glass i stora lass

Många av våra barnaktiviteter hålls på vårt aktivitetscenter och i aktivitetsområdet. Det bästa med det är att där också finns massor av glass! Få saker är så somriga som att leka på en badplats med en glass i handen. Aktivitetscentret hittar du på baksidan av receptionen, mot Pernilla Wiberg Hotell.