Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Inspiration och guider

Hur långa skidor ska man ha?

Hur långa skidor ska man egentligen ha? Det är något som många funderar över. Att skidorna du åker på är anpassade efter din längd och åkstil är viktigt, annars kan det både kännas obekvämt och vara direkt farligt. Här guidar vi dig till rätt skidlängd, så att du uppnår en så njutbar åkning som möjligt. 

Slalomskidor

Först och främst – är du nybörjare eller van skidåkare? Om du är hyfsat ny i backen är det bättre att välja en kortare skida då den generellt är lättare att åka på. För nybörjaren, som enbart ska åka i pisten, rekommenderar man att skidan är ca 0–10 cm kortare än en själv, vilket är ungefär mellan hakan och näsan.

Längre skidor är svårare att hantera och kräver mer erfarenhet. Tillhör du de mer avancerade åkarna som åker mycket offpist och mer kraftfullt kan skidorna vara lika långa som du själv, alternativt upp mot ca 10 cm längre. Men med det sagt fungerar även en kortare skida utmärkt.

IdreFjall_Alpint-highres_7.jpg
För att åkningen ska kännas härlig och lättsam krävs ett par skidor anpassade efter din längd och åkstil. 

Längdskidor

Även när det gäller valet av längdskidor utgår vi från vår kroppslängd och åkvana. För klassisk längdskidåkning ska skidan vara ca 20 cm längre än vad du är. Om du mestadels åker skate adderar du ca 10-15 cm på din kroppslängd för att få fram rätt längd på skidan. För dig som tävlar finns specifika regler för hur lång skidan får vara. 

22112018-DSC00262.jpg
Klassisk längdskidåkning kräver en längre skida än om du mestadels åker skate.

Välj längd på skidor för barn

Vilken längd ska barnen ha på sina skidor då? Till mindre barn som är i full gång med att lära sig att åka och går i skidskola rekommenderas det att skidorna är ca 20 cm kortare än barnets längd. När barnet sedan blivit bättre och blivit säkrare på benen räcker det med en skida som är ca 10 cm kortare än barnet. 

skidskola_knatte_toppbild.jpg
Barnens skidor ska vara ännu kortare under tiden de lär sig att åka. 

Hyr utrustning

Det är en god idé att hyra skidutrustning, vilket du kan göra hos oss på Idre Fjäll. Vår kunniga personal hjälper dig att ta fram ett par passande skidor till dig. 

Provåk

Det är inte enbart längden som avgör vilken typ av skida du ska åka på. Som vi varit inne på spelar din erfarenhet, åkstil, tyngd och ambitionsnivå också in. Vill du få experthjälp och kanske till och med provåka ett par skidor är du välkommen att besöka Idre Fjälls sportbutik Mountain Sports när du är hos oss. 

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

Skidåkning, huskyäventyr och skoterturer

Vinteraktiviteter

Upplev fjället i vinter

Stugor, hotell och camping

Boende

Boka boende

Var ute i god tid

Skiduthyrning

Förboka utrustning