Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Cykling

Cross country

Stigcykling med fjällkant

I sommar och höst står cross country-cyklingen i fokus på Idre Fjäll. Vi vill ge dig en oförglömlig upplevelse bland fjälltopparna och cykelminnen som får själen att pirra hela vintern. Tillsammans med alla våra cyklande gäster skapar vi bättre och bättre cross country för dig som vill ha cykling med lite fjällkant. 

För en trygg och säker cykling – läs gärna SLAOs guide Lilla Gröna här

Cykling

Cykelkarta

Sommarens cykelkarta ➚

Köp ditt trailpass online

Trailpass

Köp trailpass

Bli bättre med instruktör

Gå i cykelskola hos oss

Boka din cykelskola eller privatlektion

Vilken stig tar du idag?

Spana in cykelkartan

Våra cross country-leder

Lilla Slingan - grön

Är du ute efter något lugnare, som inte ger en lika stor adrenalinkick? Då är Lilla slingan perfekt för dig. Lilla slingan slingrar sig fram genom skogen, gör en loop och återkommer på samma ställe som den startade på. På barkspår (längdskidsspår på vintern), naturlig stig, cykelled och lite grusväg. Här dyker inga oväntade överraskningar upp så du kan slappna av och njuta av omgivningen runt hela varvet. En gömd skatt, det är Lilla slingan.

Killivippen - grön

Kilivippen är en underbar led som slingrar sig fram mellan rullskidsbanor och hästhagar och som dessutom har Städjan som fantastisk utsikt. Här kan du utmana balansen eller komma över din spångest (ångest för spångar) på två olika ställen. Välj mellan bred eller smal spång. Kilivippen bjuder också på några andra små överraskningar innan den till sist slutar strax nedanför vårt Skills Area.

Fjället runt - grön

Fjället runt är en grön led som består av en grusväg som tar dig runt hela Idre Fjäll med en lite brantare nedförsbacke och några lättare uppförsbackar. Våra blåa leder som också går runt fjället startar och återkommer hela tiden till denna grusväg så möjligheten finns att svänga in på någon av dessa för ett annat äventyr. Fjället runt bjuder på underbara vyer och en fantastisk utsikt. OBS! I sommar är en del av Fjället runt avstängd, följ hänvisningsskyltar på plats.

Toppflow - grön

Toppflow är för dig som vill cykla på fjällets topp och samtidigt njuta av flowig led och velodromkurvor! Leden slutar vid avstigningen av stolsliften Väst 6:an. Här kan du välja att cykla vidare på våra Downhill-leder eller svänga höger, cykla upp till toppen igen och göra ett helvarv. Hur många varv orkar du innan det är dags för en paus på toppstugan Utsikten?

Askes Pajplajn - grön

Askes Pajplajn är en grön, barnvänlig rundslinga med böljande, lekfulla inslag i anslutning till lekplatsen. Perfekt för de minsta cyklisterna och fikasugna vuxna som vill ha koll på barnen. Ca 200 meter.

Alla kan - blå

Alla kan talar för sig själv. Detta är en led som alla klarar av, liten som stor, nybörjare som fått bra koll på bromsarna till den avancerade cyklisten som strävar efter att ta över förstaplatsen på Strava-segmentet. Alla kan är en väldigt flowig led som slingrar sig genom skogen, nedför och fram och tillbaka, samtidigt som den bjuder på magkittlande rollers och små stendrops som går ypperligt att även bara rulla över. Det är inte ovanligt att det ropas ”Woho!” från cyklister som är på väg ner för denna led.

Jippi - blå

Jippi är som grädde på moset, en fantastiskt rolig fortsättning efter att man kört Alla Kan, bara korsa grusvägen och fortsätt att flyga fram över rollers, stenkistor, mindre drop, velodromkurvor och handbygda leder. Eller cykla lite långsammare, njut av naturen eller stanna till på rastplatsen för lite energipåfyllning, Jippi ger dig vad du vill ha. Det går självklart att cykla Fjället Runt och endast vika in på denna led också.

Norrskogen - blå

Norrskogen motbevisar att cykling uppför är jobbigt och tråkigt. Här cyklar du på slingrig led uppför, fram och tillbaka och vips är du uppe flera höjdmeter utan att du knappt märkt det. Belöningen är en kortade sträcka med flowig led utför innan det planar ut igen och istället bjuder på slingrig led som följer skogens egna terrängvågor. Har energin försvunnit? Ta en paus vid vår rastplats samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten mot Städjan.

Lite till - blå

Börjar mjölksyran krypa sig på? Ingen fara, det är bara en liten bit kvar innan du är tillbaka i Skills Area. Lite till bjuder på fin, slingrig led mellan och över skidbackarna, med kurvor som dessutom utmanar balansen för de vuxna medan barnen svänger runt utan problem.

Ostkroken - blå

Likt ostkrokars böjda form, slingrar sig denna led uppåt i skogen en liten bit innan den viker av åt höger och bjuder på flowig cykling över skidbackarna samt en och annan överraskning. Hoppa eller bara rulla över? Här kan du välja själv när överraskningarna dyker upp. Gillar du träbroar? Vi med! Ostkroken bjuder på handbyggda broar, med virke som vi själva sågat bara några 100m härifrån, av träden vi tagit ned i området.

Slättvåla runt (premiär 2023)

Vår allra nyaste led som egentligen har premiär sommaren 2023 (men som redan nu har smygöppnat). Slättvåla runt är en maskinbyggd flowled på över 6km, signerad av den tidigare proffscyklisten Andreas Danielsson. Leden slingrar sig fram genom ett vackert område av orörd tallskog, perfekt för dig som gillar att uppleva naturen ifrån cykelsadeln. Givetvis finns några väl valda viloplatser för dig som vill ta en paus och naturligtvis har vi kryddat leden med lite roligt innehåll för dig som vill ha extra kul. Leden är blågraderad och en möjlig förlängning av Fjället runt.

Slättvåla - röd (stänger 2023)

Slättvåla bjuder upp till en pulshöjdande, pannbenskrävande och oftast ganska lerig tur med sina naturliga och stökiga stigar samtidigt som den belönar dig med flowig utförskörning där tramptagen får vila lite. Den innehåller mer tekniska partier och passar dig som vill ha en utmaning. Slättvåla är en stig som mest är formad av naturen och här får du cykla i fantastisk skog.

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

Se alla våra cykelaktiviteter

Ännu mer cykling

Läs mer

Stugor, hotell och camping

Boende

Boka boende

Skidåkning, huskyäventyr och skoterturer

Vinteraktiviteter

Upplev fjället i vinter