Öppettider
Kontakt
Webbkameror
Väder, pister & liftar
Kartor
En

Lekfull cykling i fjällen

Sommar och höst förvandlas vårt fjäll till ett stort cyklingsparadis för hela familjen. Downhill eller cross country – på Idre Fjäll kan alla hitta en form av cykling. Vi har leder för små och stora nybörjare och mer krävande leder för rutinerade cyklister – alla med en oemotståndlig vy över fjällvärlden. Psst! Glöm inte att köpa trailpass för att cykla på lederna. Vill du även åka lift så köper du ett liftpass (då ingår trailpass). Trevlig cykling! 

Stigcykling

Cross Country

Läs mer

Utmana dig utför

Downhill

Läs mer

Cykling

Cykelkarta

Sommarens cykelkarta

Cykelleder status

Öppna leder

Se aktuell status

Cross country-cykling för alla

Vi är måna om att alla ska kunna cykla på Idre Fjäll. Här ska barn som vuxna, nybörjare som avancerade, känna sig välkomna och kunna njuta av fjällcyklingen. Därför har vi byggt de flesta av våra leder så att de är så svåra som du själv gör dem. Du kan ofta välja mellan att cykla en svårare eller lättare sträcka på samma led och på många ställen är det farten som avgör hur svårt det blir. Testa att cykla ”Alla kan” och se själv.

Att cykla på Idre Fjäll är en naturupplevelse. Vi har cykling i alla väderstreck och varje led bjuder på en ny utsikt och miljö. Här kan du cykla från fjälltoppen ner i sagoskogen. 

Närproducerad och nära fjällcykling

På Idre Fjäll bygger vi våra leder i största möjliga mån av materialet vi har att tillgå på fjället. Vi sågar vårt eget virke och vi återanvänder det vi gräver upp. Vi nyttjar kompetensen vi har på fjället och försöker hela tiden att bli bättre. Vi brinner för cykling och vi lägger ner kärlek på våra leder – både när vi bygger dem och under säsongen när vi ser efter dem. För oss är det viktigt att det är fint inte bara på leden, utan även bredvid och runt om. Vi anser trots allt att vår utsikt är oslagbar och den vill vi inte förstöra.

Här utgår alla leder från Torget, så du behöver inte ta bilen för att komma och cykla i vår fjällmiljö. 

Här köper du trailpass och liftpass

För att cykla på våra leder behöver du ett trailpass. På följande ställen kan du köpa ditt trailpass:

  • ICA
  • Mountainsports
  • Sportuthyrningen
  • Du kan även köpa ditt trailpass och liftpass online. Via länken nedan kan du även se priser.

Köp trailpass och liftpass

Gröna leder

Akka

Vår nya gröna led, som börjar vid Västtoppen och slingrar sig ner till Skills area. Här får du några av fjällets bästa vyer, mot Städjan, Burusjön och Nipfjället. Akka är en härlig flowtrail för hela familjen, med totalt 5 bildsköna rastplatser med sittbänkar, för dig som vill passa på att njuta av vyerna. Perfekt för nybörjaren och livsnjutaren! Känner du igen namnet? Akka är döpt efter den berömda gåsen i Nils Holgerssons underbara resa, som passerade över Städjan. Ca 2 km (5 km när hela öppnar).

Askes Pajplajn

Askes Pajplajn är en grön, barnvänlig rundslinga med böljande, lekfulla inslag i anslutning till lekplatsen. Perfekt för de minsta cyklisterna och fikasugna vuxna som vill ha koll på barnen. Ca 200 meter.

Fjället runt

Fjället runt är en grön led som består av en grusväg som tar dig runt hela Idre Fjäll med en lite brantare nedförsbacke och några lättare uppförsbackar. Våra blåa leder som också går runt fjället startar och återkommer hela tiden till denna grusväg så möjligheten finns att svänga in på någon av dessa för ett annat äventyr. Fjället runt bjuder på underbara vyer och en fantastisk utsikt. OBS! I sommar är en del av Fjället runt avstängd, följ hänvisningsskyltar på plats.

Killivippen

Kilivippen är en underbar led som slingrar sig fram mellan rullskidsbanor och hästhagar och som dessutom har Städjan som fantastisk utsikt. Här kan du utmana balansen eller komma över din spångest (ångest för spångar) på två olika ställen. Välj mellan bred eller smal spång. Kilivippen bjuder också på några andra små överraskningar innan den till sist slutar strax nedanför vårt Skills Area.

Lilla slingan

Är du ute efter något lugnare, som inte ger en lika stor adrenalinkick? Då är Lilla slingan perfekt för dig. Lilla slingan slingrar sig fram genom skogen, gör en loop och återkommer på samma ställe som den startade på. På barkspår (längdskidsspår på vintern), naturlig stig, cykelled och lite grusväg. Här dyker inga oväntade överraskningar upp så du kan slappna av och njuta av omgivningen runt hela varvet. En gömd skatt, det är Lilla slingan.

Tut Tut

Om du har en ringklocka på din cykel är det fullt tillåtet att plinga på den när man åker iväg på Tut tut, eller ropa tjoho! Tut tut slingrar sig ner i en av våra centrala skidbackar och bjuder på flowig handbyggd led, velodromkurvor samt ett och annat mindre stendrop som du kan välja att rulla över eller hoppa ut från. Stolsliften Väst 6:an går precis ovanför så det är inte ovanligt att det kommer ett och annat hejarop från liften!

Blåa leder

Alla kan

Alla kan talar för sig själv. Detta är en led som alla klarar av, liten som stor, nybörjare som fått bra koll på bromsarna till den avancerade cyklisten som strävar efter att ta över förstaplatsen på Strava-segmentet. Alla kan är en väldigt flowig led som slingrar sig genom skogen, nedför och fram och tillbaka, samtidigt som den bjuder på magkittlande rollers och små stendrops som går ypperligt att även bara rulla över. Det är inte ovanligt att det ropas ”Woho!” från cyklister som är på väg ner för denna led.

Askeleden

Velodromkurvornas paradis! Här är det bra att ha koll på bromsarna och ha god kontroll över cykeln. Askeleden är fantastiskt rolig och flowig men det som gör att den sticker ut från våra andra Downhill-leder är antalet velodromkurvor. Här kan du slänga cykeln från sida till sida under dig medan du susar nedför och vi vågar lova att du är trött när du kommer ner. Håll utkik efter Aske och hans vänner! I botten av Askeleden startar stolsliften Väst 6:an som du kan ta med cykeln på och åka upp till toppen för ännu ett fartfyllt åk!

Jippi

Jippi är som grädde på moset, en fantastiskt rolig fortsättning efter att man kört Alla Kan, bara korsa grusvägen och fortsätt att flyga fram över rollers, stenkistor, mindre drop, velodromkurvor och handbygda leder. Eller cykla lite långsammare, njut av naturen eller stanna till på rastplatsen för lite energipåfyllning, Jippi ger dig vad du vill ha. Det går självklart att cykla Fjället Runt och endast vika in på denna led också.

Ner ska du – Blå

Flow-fest delux med oslagbar utsikt! Ner ska du bjuder på fantastiska velodromkurvor, rollers, broar, korta stenpartier och en adrenalinkick som du kommer vilja ha mer av! Leden passar både vuxna och barn. Den passar dig som har bra koll på bromsarna och har god kontroll över cykeln. Nivån passar för medelgod till avancerad åkare.

Norrskogen

Norrskogen motbevisar att cykling uppför är jobbigt och tråkigt. Här cyklar du på slingrig led uppför, fram och tillbaka och vips är du uppe flera höjdmeter utan att du knappt märkt det. Belöningen är en kortade sträcka med flowig led utför innan det planar ut igen och istället bjuder på slingrig led som följer skogens egna terrängvågor. Har energin försvunnit? Ta en paus vid vår rastplats samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten mot Städjan.

Ostkroken

Ostkroken är vårt nyaste tillskott till Fjället runt. Den börjar vid Ost6:an och går från Alla Kan till Norrskogen. Det här är en riktigt härlig blå led, som slingrar sig genom gammelskogen i Ost. Här hittar du broar och längre sträckor med spång. Leden passerar förbi en vacker källa, passa på att stanna och njuta en stund. Ostkroken bjuder också på en vacker vy över Städjan. Det här är en varierad led för både njutåkare och för dig som gillar fart. Ca 2 km.

Pappas nya

Slättvåla runt (premiär 2023)

Vår allra nyaste led som egentligen har premiär sommaren 2023 (men som redan nu har smygöppnat). Slättvåla runt är en maskinbyggd flowled på över 6km, signerad av den tidigare proffscyklisten Andreas Danielsson. Leden slingrar sig fram genom ett vackert område av orörd tallskog, perfekt för dig som gillar att uppleva naturen ifrån cykelsadeln. Givetvis finns några väl valda viloplatser för dig som vill ta en paus och naturligtvis har vi kryddat leden med lite roligt innehåll för dig som vill ha extra kul. Leden är blågraderad och en möjlig förlängning av Fjället runt.

Upp ska du

Är du ute efter träning, mölksyra och puls? Då är det dags att öka tempot här! Eller känner du för att istället ta det lugnt och njuta uppför? Lugn bara, Upp ska du tillåter allt! Leden slingrar sig upp i skogen, korsar skidbackar och har tagit dig några höjdmeter på kort tid. Mellan svängarna finns även mindre balansutmaningar som du helt frivilligt kan köra upp på eller välja att strunta i innan du snart är uppe.

Toppflow

Toppleden

Voest

Röda leder

Flajlajn

Ner ska du – Röd

Om Ner ska du – Blå är en flow-fest är detta ett riktigt disco! Fantastiska velodromkurvor och flowig led, blandat med tekniska överraskningar, sten-drop, stökiga partier och en ordentlig adrenalinkick! Denna led passar den medelgoda cyklisten som har god kontroll över cykeln, har bra koll på bromsarna och vill utmana sig. Leden passar utmärkt till den avancerade cyklisten som söker utmaning och adrenalinkick och som gärna hoppar så fort leden tillåter.

Slättvåla

Slättvåla bjuder upp till en pulshöjdande, pannbenskrävande och oftast ganska lerig tur med sina naturliga och stökiga stigar samtidigt som den belönar dig med flowig utförskörning där tramptagen får vila lite. Den innehåller mer tekniska partier och passar dig som vill ha en utmaning. Slättvåla är en stig som mest är formad av naturen och här får du cykla i fantastisk skog.

Kom ihåg!

  • Vissa leder är mer tekniska än andra. Värm upp i Skills Area och öva upp dina färdigheter innan du ger dig ut. 
  • Glöm inte att lösa ditt trailpass innan du ger dig ut på lederna. Pengarna går oavkortat till byggande av nya leder. 
  • Cykeltvätt innan återlämning. Glöm inte att tvätta cykeln innan återlämning. Cykeltvätt hittar du precis efter tunneln från Torget till Västbacken.
  • Ha kul, njut av fjällen och magisk cykling!

Mer att upptäcka på Idre Fjäll

Stugor, hotell och camping

Boende

Boka boende

Ät gott på fjället

Restauranger

Våra restauranger

2022/2023

Vinteraktiviteter

Upplev fjället i vinter