Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Få besök av Aske

Boka Aske till stugan

Vill du få besök av Aske? 

Skicka ett bokningsförfrågan till aktiviteter@idrefjall.se. Besök är möjligt måndag - fredag i mån av tid och kostar  700kr/tillfälle. 

Sagan om Aske

För länge sedan, strax norr om Nipfjället, under en stjärnklar vårnatt när fullmånen stod som högst, föddes en liten ren. Vårnatten var tyst och stilla när plötsligt skogen lystes upp. En renflock började sakta vakna till liv i tron om att det var morgon. Det liknande solstrålar och plötsligt blev natten ljus. Det var magiska månstrålar som lyste från månen ner på flocken, strålarna vandrade från ren till ren och stannade till slut på den nyfödda lilla renkalven. Hela flocken samlades i en ring runt den nyfödda renen.

Den natten gav de honom namnet Aske – det samiska namnet för måne.

Åren gick och Aske växte upp och blev en stor ren. De magiska månstrålarna hade gjort att Aske fått speciella krafter – han var nämligen den modigaste och snällaste renen av dom alla. När någon av hans renkompisar blev rädd hjälpte Aske alltid till med uppmuntran.

Att leka med barnen på Idre Fjäll var det bästa Aske visste och istället för att äta löv och lavar ville han hellre grilla korv med bröd och dricka saft. Aske var inte som alla andra renar, han var kompis med allt och alla – allt från öringarna i Burusjön som han brukade bada med till lämlarna i skogen nedanför Städjan som han brukade leka kurragömma med.

När övriga flocken med renar var på jakt efter nya betesmarker stannade Aske alltid kvar på Idre Fjäll. Här fanns alltid roliga äventyr runt hörnet – som att åka skidor, klättra, bada, cykla och förstås lek med alla barn! Om du är på Idre Fjäll och ser månen lysa på himlen är det Aske som fyller på sina krafter. Det händer inte varje kväll, men håll utkik, för du kanske också blir ännu modigare av de magiska månstrålarna. 

Barnens egna betalkort

Askekortet

Se hit alla barn och föräldrar! Nu finns möjligheten att köpa och ladda barnens egna betalkort, Askekortet! Ladda kortet med valfri summa och låt barnen själva handla på våra uppmärkta försäljningsställen.

Askekortet finns att köpa och ladda i receptionen i centrumbyggnaden och i vårt Aktivitetscenter. Kortet kostar 20 kronor och kan laddas med valfri summa. Askekortet fungerar som ett vanligt betalkort på de försäljningsställen där Askedekalen är uppsatt.

Här kan du handla med Askekortet:

  • Aktivitetscenter
  • Fäbodcaféet
  • Värdshuset
  • Understället
  • Utsikten
  • Pernilla Wiberg Hotell
  • Störröset
  • Skicenter Väst
  • Kött & Fiskbaren
  • Mountain Sports

Saldot kan du se på ditt senaste kvitto. Det går också bra att be personalen i kassan vid ett försäljningsställe om hjälp med att kolla ditt saldo. Vid borttappat kort är det möjligt att spärra kortet med hjälp av kortnumret. Det hittar du på baksidan av kortet eller på kvittot från ett köp. Spärrning kan vi hjälpa dig med i receptionen i centrumbyggnaden och i Aktivitetscenter.

Mer kul för små på fjället