Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Pernillas Wiberg och alla priser

På Pernilla Wiberg Hotel finns massor av Pernilla Wibergs fina priser och vi får många frågor om dem. Här hittar du all information om vilka minnen och sporthistoriska ögonblick som döljer sig i skåpen...

Psst. Om någon mot förmodan inte vet vem hon är: Pernilla Wiberg (f. 1970) är en svensk idrottare (och sportkommentator) som under 1990-talet var en av de främsta alpina skidåkarna, med två OS-guld och fyra VM-guld. I den alpina världscupen tog hon totalt 24 segrar. Hon slutade som aktiv utförsåkare 2002. Pernilla är också aktiv delägare i Pernilla Wiberg Hotel på Idre Fjäll.

Pernilla berättar

Hör Pernilla själv berätta om några av alla priser hon kammat hem genom sin karriär. 

Prisskåp 1

Priserna är listade per kolumn, uppifrån och ner, och från vänster till höger i respektive glasbox. Punkterna beskriver innehållet i en box.

  • Lindvallenparallellen 1991. Omtyckt och avslappnad nationell avslutningstävling damer och herrar. Stort fokus på samkväm, inte bara resultat. 😉
  • Radiosporten och svenska folkets pris, ”Jerringpriset”, 1991.
  • Glasvasen från en andra plats i slalom, Maribor, 1994, VC (världscupen). Tavlan är ett ”Fair Play” pris som jag fick 2003 och som delas ut till en idrottare som inte bara har lyckats inom sin idrott utan även gjort avtryck på annat sätt genom sina handlingar inom idrotten. 
  • Stor pokal från Hinterstoder i Österrike 1992 för en 5:e plats i storslalom, VC. Den lilla typiska guldörnen från Serre Chevalier i Frankrike 1997 då jag kom på 3:e plats i en slalom, VC. Fotot är på mig och Tomas Fogdö från ett SM i Vemdalen 1992. Tomas Fogdö vann världscupen i slalom 1993 men skadade ryggen olyckligt i Åre i februari 1995.
  • Kombinationspokal för bästa prestation i Park City, USA, november 1992 i slalom och storslalom, VC. Stor bronspokal för en nationell traditionsrik parallelltävling i Funäsdalen som alltid gick av stapeln första maj. 1991 vann jag den tävlingen. Lite mindre pokal för seger i SM, storslalom, i Branäs samma år.
  • VM brons 1997 i störtlopp (Sestriere), VM guld i storslalom 1991 (Saalbach), VM guld i slalom 1996 (Sierra Nevada), OS guld i alpin kombination 1994 (Lillehammer), OS silver i störtlopp 1998 (Nagano), OS guld i storslalom 1992 (Albertville), VM guld i kombination 1996 (Sierra Nevada), VM guld i alpin kombination 1999 (Vail), VM silver i slalom 1999 (Vail).
  • Alla glasmedaljer är för 2:a och 3:e platser i delcuperna i VC. De är alla från slalom och storslalom under hela 90-talet. Den första glasskålen är från en 3:e plats i slalom i Maribor 1992, VC. Det roliga med den här vasen är att de har sett exakt likadana ut sedan den första VC kördes i Maribor. Beroende på vilken plats du kommer på är vasen större eller mindre. Den andra skålen är från min första pallplats i VC som skedde i Sverige, Åre, i en slalom i mars 1990.
  • Den här pokalen är ett vandringspris som instiftades av Monica Hermansson Lindbäck. Hon ordnade specifika nationella tjejtävlingar på tidigt 80- och 90-tal och har väldigt stor del i att det alpina damlaget lyckades så bra under 90-talet och tog över stafettpinnen efter Ingemar Stenmark. Jag lyckades vinna ”Lady Lange Snödroppsslalom” flera år på raken och fick därför till slut detta fina pris.
  • Radiosporten och svenska folkets pris, ”Jerringpriset”, 1992.  
  • Glaskreation efter en andra plats på finalerna i Bormio i slalom, mars 1995. Vreni Schneider från Schweiz vann och Urska Hrovat från Slovenien kom på tredje plats. Väldigt skönt med det resultatet eftersom hela den säsongen inte gått så jättebra.
  • Svenska idrottsakademins hederspris 2019 som tilldelas en person inom idrotten som genom sina bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott. Det är såklart en stor ära att få ha mottagit detta pris och få hyllningarna under den TV sända idrottsgalan. En annan utmärkelse är den Olympiska orden i silver som jag tilldelades av den dåvarande presidenten för den Internationella Olympiska kommitteen (IOK) Mr Jacques Rogge under OS i Vancouver 2010. Fotot är på Jacques Rogge och mig vid utdelningen.

Prisskåp 2

  • Italiensk designad pokal från Cortina d´Ampezzo (Italien), ett av mina favoritställen på världscupcirkusen, där jag knep en 2:a plats i störtlopp mellan Picabo Street som vann och Isolde Kostner som kom 3:a, januari 1996. Stor glaspokal, designad i Italien men den här gången från Sestriere. Jag blev 3:a i slalom där i januari 1996. Sestriere var aldrig någon favoritbacke för mig. Ytterligare ett fint designat pris från Cortina d´Ampezzo, Italien, ett slags kyrktorn som jag fick för en 6:e plats i störtlopp i januari 1995. Stor pokal från en viktig nationell tävling som nybliven senior som på den tiden var 16 år. Skid- och bindningsmärket Salomon sponsrade en serie för alla 16-åringar i Sverige som kallades för ”Salomonserien”. Det var ett visst antal tävlingar under säsongen och så korades den bästa dam- och herråkaren i slutet. Jag vann på damsidan och Tomas Fogdö på herrsidan. Året var 1986.
  • Kanske den finaste boxen av dem alla. Stora pokalen för seger i totala världscupen 1997 och den lilla pokalen för seger i slalomcupen samma år. Dessa pokaler har sett likadana ut så länge jag kommer ihåg. 😊
  • Den lilla pingvinen kommer från Morzine/Avoriaz i Frankrike där jag vann före Vreni Schneider från Schweiz och Patricia Chauvet från Frankrike i slalom, januari 1994.
  • Den här vackra kreationen, med en atletisk man och kvinna, kommer från en brasiliansk konstnär som heter Marcos Marin som bor i Monaco. Jag tilldelades den under den första galan för ”World Sports Legends Awards” (WSLA) i Monaco 2016. ”WSLA aims at promoting sports ethical and moral values as ideals for the coming generations”. Den fina vasen kommer från Santa Caterina i Italien, där jag kom 3:a i en storslalomtävling i november 1993, bakom Ulrike Maier och Anita Wachter från Österrike.
  • Den här stora bollen kommer från Semmering i Österrike. Jag vann en slalomtävling i december 1995 före Karin Roten från Schweiz och Elfi Eder från Österrike. Den andra stora glaskreationen är från VM i Saalbach, Österrike, 1991 där jag vann storslalom. Man får ju sina medaljer som det internationella skidförbundet delar ut men även denna.
  • Tre liknande vaser, alla från Italien men olika platser. Den första från Bormio, den andra från Cortina. Den tredje är från Val Zoldana där jag i december 1990 knep min första pallplats i storslalom bakom Petra Kronberger från Österrike och Vreni Schneider från Schweiz.
  • En typisk österrikisk gems som jag fick för min 2:a plats i Altenmarkt-Zauchensee i januari 1994. Vreni Schneider från Schweiz vann och Beatrice Filliol från Frankrike var trea. Den lilla guldfiguren fick jag i Tignes, Frankrike, i december 1993 i en storslalom då jag kom trea. Vann gjorde Deborah Compagnoni från Italien och Anita Wachter från Österrike var tvåa. Guldhatten är från Steamboat Springs, Colorado USA, där jag vann en slalomtävling i december 1992, före Annelise Coberger från Nya Zealand och Petra Kronberger från Österrike. I början av 90-talet hade prispengar fortfarande inte kommit in i sporten så man fick väldigt mycket olika slags priser såsom denna. Uppskattat var även när vi fick äkta guldtackor…
  • Dessa tre karaktäristiska stop är från Österrike. Den första för en 2:a plats i slalom i St Anton i december 1993 där Vreni Schneider från Schweiz vann och Kristina Andersson från Sverige blev 3:a. Den andra är från samma dag faktiskt i St Anton fast i alpin kombination där jag också blev 2:a. Renate Götschel från Österrike vann och Bibiana Perez från Italien blev 3:a. Vi måste alltså ha kört både ett störtlopp och två åk slalom samma dag! Det lilla stopet är från en fjärdeplats i slalom i Lech i december 1991 där Blanca Fernandez-Ochoa från Spanien vann. Tyvärr finns hon inte längre med oss. Hon hittades död i ett skogsområde utanför Madrid hösten 2019.