Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
7°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Cykelleder på Idre Fjäll

Cyklist i motljus

Cykelleder

Ledkarta 2019 >>

Cykellederna på Idre Fjäll är markerade med ett liknande färgsystem som används på vintern. Längs med lederna finns rastplatser och alla lederna är enkelriktade.

De gröna lederna är våra enklaste. Vi har anpassat dessa så att en förstagångscyklist ska ha en bra upplevelse. Inga branta upp- eller nedförsbackar, stigen är ca 80 cm bred och slät utan större stenar och rötter. Men bara för att den är tillrättalagd är den inte tråkig, för vi utlovar utmaningar och upplevelser som ger mersmak.


Lilla slingan 4 km (grön led)

Lilla slingan på 4 km är en bra led att börja med, eller för att lära känna din hyrda cykel. Startar inne på torget och viker av till vänster vid ingången till Killevippen.

Leden börjar med en bred slät stig i 500 meter för att sedan fortsätta på elljusspåret i ca 600 meter. Därefter viker den ut på en stig i ca 1,1 km och går över några små broar och sen lite utförscykling före det blir lite klättring uppför.

Efter uppförsbacken planar den ut uppe på elljusspåret i 500 meter. Vid vindskyddet går leden till vänster in på en liten och snabb grusväg. Efter ca 550 meter går leden in på en stig till höger. När man kommer på elljusspåret igen så är det bara att fortsätta leden tillbaka till start.

Nytt för i år är att vi har markerat en förbindelseväg som är ca 500 meter upp till den nya gröna leden som går upp mot Pumptracken och vår Skills area.


Fjället Runt 7,5 km (grön led)

Den gröna leden Fjället runt är 7,5 km och tar dig ett varv runt själva fjället. Du cyklar på en grusväg hela tiden. För den som vill finns det möjlighet att prova den blå leden som har avstickare från Fjället Runt.


På Fjället Runt får man se en massa vacker natur i sin egen takt. En grön led är ganska platt eller "flack", och den här leden går längs en grusväg. Stigen är ungefär 80 cm i bredd och alla cykelleder är enkelriktade, så man behöver inte oroa sig för möte eller krock.


Blå led 10,5 km

Den blå leden är 10,5km och går runt fjället precis som den gröna leden Fjället Runt. Den blå leden börjar på den gröna leden från Torget och viker sedan av och fortsätter runt fjället. Den har 7 sträckor som är anpassade för att vara blå nivå. Skillnaden mellan grön led och blå led är lutningen, vilket gör att det går lite fortare och att kurvorna är mer doserade för att man ska kunna hålla farten. Det finns även terrängvågor och mindre hopp som vi hoppas ska få det att dra i smilbanden. Vår blå led passar hela familjen samt den erfarna cyklisten, svårighetsgraden beror på hur fort du cyklar.

Första sektionen startar på Nya gröna leden och är en lättare klättring med mindre utmaningar på vägen. Den följer en grusväg i ca 800 m och sedan kommer ”Sagoskogen” som är lätt uppförcykling för att sedan svepa fram genom skogen som en försmak på vad som komma skall på nästa etapp ”AllaKan”.

Efter ”Sagoskogen” är det 600 meter grusväg fram till ”AllaKan”. Detta är tredje etappen på blå leden och den börjar med en stigning som går över broar och längs fjällsidan fram till rastplatsen i fantastisk granskog med jättelika träd och spår av skogsbränder för länge sedan. När man fikat klart blir det utförscykling, först på ”AllaKan” med doserade kurvor och större terrängvågor och sedan på vår nästa sträcka, ”Jippi”.

Leden ”Jippi” bjuder på lite annan karaktär med byggnationer i sten för att utmana och underhålla. Bitvis snabb cykling och bitvis svängig cykling. Utförskörningen är totalt ca 1500 meter. Efter detta avsnitt så är det ca 1 km på grusväg för att sedan gå in på sektionen ”NorrSkogen”. Här är landskapet stenigare efter inlandsisens framfart. Det börjar med en liten uppförcykling innan det bär av i långa sköna, svepande svängar genom gles tallskog. Längs med leden ligger väl utplacerade utmaningar för den blå cyklisten i form av stepdowns och hopp, som man lätt kan rulla över eller få lite luft under hjulen i lite högre fart.

Direkt efter ”NorrSkogen” startar leden ”UppSkaDu”, på ca 900 meter, som till en början går över myrmark för att sedan börja klättra uppåt. Precis innan man går över på leden ”LiteTill” på 900 meter så cyklar man över en träbro. Här är det fint att ta kort med Städjan i bakgrunden.” LiteTill” tar dig tillbaka till Pumptracken och sedan ner genom hästhagarna på den Gröna leden.

Lycka till och ha roligt!


Slättvåla 13 km (röd led)

Slättvåla är vår längsta led på 13 km och även en av de mest krävande, som tar dig ända upp på Slättvåla.

Från torget går leden nedför den blå Askeleden. När du kommit ner till dalstationen för stolsliften Väst 6:an börjar klättringen. Första backen är lång och sugande och efter den kommer ett snabbt parti med svag utförskörning innan det blir stigcykling upp till toppen av Slättvåla. Här är tricket att inte gå även om det blir tungt då det är ca 150 höjdmeters klättring.

När du kommit upp väntar en lång utförscykling som belöning. Bred naturlig stig med inslag av sten och rötter. Leden kommer fram i botten på Ostbackarna. Nu blir det en ganska snabb grusväg. Under sommaren kommer vi att gräva en ny led, Norrskogen, mellan ost och nord som förhoppningsvis öppnas under hösten.

När grusvägen leder fram till nordbackarna så rundar leden dalstationen till Nord 6:an och viker av ut på myren på en fin sträckning innan den börjar att klättra upp på lederna ”UppSkaDu” och ”LiteTill”.

Längs med dessa leder finns det balanshinder och lite stenformationer att utmana sig på. Leden går i en serpentinväg upp för att vara lagom jobbig. När du kommit upp är du framme vid Pumptracken och Skills area.


Toppleden 1,4 km (blå)

En multiled upp till toppen där det även kommer att gå att springa och vandra. Leden börjar vid Skills Area och går via Nord upp till Osttoppen med en fantastisk utsikt mot Städjan och Brunna som slingar sig i dalen nedan. Det blir en utsiktsplats på vägen upp med bänkar. Leden blir enkelriktad för cyklister.

Cykelkarta Idre Fjäll 2019