Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
6975°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Skidåkning på Idre Fjäll

Idre Fjäll är proffs på skidåkning för hela familjen. Här har vi samlat lite information om skidåkning i Idre Fjäll och i allmänhet.

Proffs på skidåkning i Dalarna

Vintern är den största säsongen på Idre Fjäll och här är vi proffs på skidåkning. Utförsåkningen är baserad på Gränjåsvålen vars topp är 890 meter över havet.

Med totalt 40 nedfarter och 86 km längdspår, samt 26 liftar är det tydligt vad som är huvudattraktionen på Idre Fjäll vintertid. Vi har en av Nordens brantaste backar Chocken som är en utmaning för de mest erfarna skidåkarna.

Idre ligger i norra Dalarna och i Idre socken finns Städjan som är den sydligaste fjälltoppen i det Svenska fjällmassivet. Städjan var inspiration till Richard Dybeck när han 1844 skrev Sveriges nationalsång. Städjan är också med i Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Du kan läsa om alla våra nedfarter på den här sidan >>

Öppet till 18.00 varje dag vecka 52-17

På Idre Fjäll får du mer skidåkning i våra belysta backar! Nu kan vi erbjuda kvällsskidåkning varje dag fram till klockan 18 i Västbacken, Specialen och Carvingsvängen.

Barnvänlig skidåkning

I Idre är barnen VIP-gäster, på hela fjället finns barnvänliga backar och det finns också specifika barnområden som är speciellt utformade för att passa barn. Slalombanor, små backar och kullar och liftar som är lätta att använda om man inte har så långa ben. Aske, Idre Fjälls ren, hejar på barnen när de utvecklar sina skidåkningsförmågor på ett lekfullt sätt.

Läs om vår skidskola, för både barn och vuxna på den här sidan >>

Är det första gången du ska åka på skidsemester med barn? Ingen fara, vi har koll! Läs på lite på vår sida Skidsemester med barn där vi har samlat de bästa tipsen för en lyckad skidsemester med barn.

Skidåkning med barn på Idre Fjäll

Ny era för skidåkare på Idre Fjäll

Under flera år har Idre Fjäll utvecklat möjligheten att tillverka och spara snö för skidåkning. Extra roligt är den volym av snö vi fått fram och respons vi har fått från våra gäster. Intresset att åka skidor kommer från både grupper och privatpersoner. Vi erbjuder skidåkning från 14 oktober. Läs mer om vår snögaranti här >>

Bo på camping, i stuga eller på hotell

Det finns många boendealternativ. Vi har samlat all viktig information om boendeformerna på de här länkarna:

Gå till bokningssidan
Gå till bokningssidan

Boka nu!

Du bokar snabbt och enkelt boende, utrustning, skidskola och skipass på Onlinebokningen >>.  

Du som redan har ett skipass kan passa på att onlineladda det med nya dagar. Har du bokat/köpt ett helt nytt skipass så ligger det i ditt välkomstkuvert tillsammans med övrig information om t.ex. skidskola, in- och utcheckning m.m.  

Skidåkningens historia

Världens äldsta skida hittades 1924 i Skellefteå, Västerbotten. Den beräknas vara cirka 5200 år gammal. Det finns dock bevis för att människor har åkt skidor så tidigt som för 8000 år sedan i Ryssland och Kina. Dagens skidsport är dock baserad på nordisk skidåkning och alpin skidåkning respektive. De första tävlingarna i skidåkning utvecklades under 1800-talet i bland annat Norge och Sverige.

Nordisk skidåkning och alpin skidåkning

De nordiska diciplinerna innefattar längdskidåkning och skidhoppning. Oftast sitter skon endast fast i skidan vid tån, vilket också kallas Telemark-åkning. Alpin skidsport innefattar olika typer av slalom, super-G och störtlopp. Alla dicipliner är utförsåkning dit även snowboard räknas, och de flesta alpina diciplinerna utförs på en bana med "portar".

Andra aktiviteter på Fjället

I Idre Fjäll finns också en hel del andra aktiviteter både vintertid och sommartid. Följ länken här för att läsa om andra alternativ till äventyr eller aktiviteter för att finna ro. Där finns också mer information om barnaktiviteter i Idre Fjäll.

Alpin skidåkning