Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Pressmeddelanden

Ändrade beteenden hos vinterturister under pandemin

Ändrade beteenden hos vinterturister under pandemin – Idre Fjälls besökare bodde glesare och tog stort egenansvar.

Stiftelsen Idre Fjäll summerar idag statistik från vintersäsongen och lanserar planer för sommaren. Bland resultaten kan utrönas att vintergästerna i regel hyrde större boenden, åkte minst lika mycket skidor och var mycket nöjda med Coronaanpassningarna på anläggningen. Inför sommaren väntas besöksrekord där både vandring och cykling är stora dragplåster. Sommarsäsongen öppnas den för 21 juni för 53 året i rad.

Boendeintäkterna slog nya rekord under denna andra pandemisäsong och det varken till följd av prisökningar eller hög belastning och besöksrekord. Snarare handlar det om att gästerna efterfrågat större boenden.

– Det är förstås jättepositivt att gästerna både tagit stort egenansvar och varit så pass nöjda med våra Corona-anpassningar. Samtidigt ser vi ett tydligt behov av utbyggda och renoverade boendealternativ, som ännu ett bevis på att vi satsar rätt när vi nu expanderar, säger Idre Fjälls Vd Andreas Starenhed.

Intäkter från poster såsom liftkort, aktiviteter, restauranger och försäljningsvaror har alla legat på lägre nivåer under Coronavintern – något man hade räknat med.

Idre Fjälls gästundersökningar visar att fokus på säkerhet och trygghet givit resultat även när det kommer till gästnöjdheten. Både Coronaanpassningarna och Nöjd Gäst-Index (NGI) landade på över 4 av 5 möjliga poäng bland vinterns gäster – resultat vilka kan översättas till väl godkänt eller mycket bra.

- Coronaanpassningar från både Idre Fjälls och gästernas egen sida innebär intäktstapp på flertalet poster och det är givetvis någonting vi räknat med en säsong som denna. På totalen är vi dock mycket nöjda med både intäkter och framförallt gästnöjdheten. Det har kanske aldrig i Idre Fjälls historia varit så viktigt för våra gäster att kunna komma hit och ladda batterierna, kommenterar Andreas Starenhed.

Fjällturismen väntas öka i sommar

Idre Fjäll väntar sig ett rekordår sett till antalet gäster under sommaren. Dels har pandemin ökat intresset för den svenska fjällvärlden generellt, dels har Idre Fjäll sett ett stadigt ökande intresse under många år. Redan idag ser man att bokningsläget är 11% bättre än föregående år. Inför sommaren har man också investerat än mer i downhill-cyklingen, som är mycket populär bland gästerna.

– Vi tar med oss god erfarenhet från förra året och Inför sommaren ser vi ett ännu större intresse för att komma till Idre Fjäll. Vi har samordnat med regionen och Länsstyrelsen för att återigen kunna ta emot gäster på ett säkert sätt – och laddat upp med ännu fler aktiviteter inklusive satsat ett par extra miljoner inom cyklingen, säger Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef hos Idre Fjäll.

Sommarsäsongen öppnar den 21 juni.

Vill du veta mer?