Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Nyheter

Idre Fjäll lanserar unik cykelbana designad av cykelprofilen Andreas Danielsson

Idag presenterar Idre Fjäll sitt senaste tillskott till Bikeland-satsningen - den revolutionerande cykelbanan Straight Rhythm. Banan, vars design är skapad av den framstående cykelprofilen Andreas Danielsson, öppnar upp spännande möjligheter för cyklister med olika förutsättningar på alla nivåer.

Andreas Danielsson, bland annat tidigare elitcyklist och förbundskapten för svenska MTB-landslaget, har ansvarat för designen av bana, vars finansiering har möjliggjorts genom stöd från Tillväxtverket. Banan representerar en världspremiär inom cykling, som den första av sitt slag i världen. Tidigare har liknande banor enbart använts inom motorcross, men nu har man alltså skapat en dedikerad Straight Rhythm-bana för mountainbike på toppen av Idre Fjäll.

”Banan är designad utifrån målet att balansera mellan mesta möjliga underhållning och minsta möjliga risk. Därför är den helt odramatiskt i låg fart, så länge man står upp. Duktiga cyklister kan däremot generera både högre fart och höjd genom att pumpa och hoppa i de många kombinationerna. Banan fungerar därför perfekt för en bred målgrupp cyklister där jag personligen kan lova att även eliten får något att bita i om hela linjen ska sitta med perfekt pitch", berättar Andreas Danielsson, Utvecklingsansvarig Cykel på Stiftelsen Idre Fjäll.

Den skickligt integrerade bana smälter harmoniskt in i den naturliga omgivningen på fjället och erbjuder en tekniskt utmanande sträcka på 350 meter, med en bredd på 4 meter. Den är utformad för att passa både nybörjare och erfarna cyklister. Dessutom har man tagit hänsyn till tillgänglighet genom att designa banan så att den är tillgänglig för rullstolar och armcyklar, vilket innebär fler kan njuta av cykelupplevelsen på Idre Fjäll.

Det här är Idre Fjäll Bikeland

Stiftelsen Idre Fjäll har satsat strategiskt på Bikeland för att bli den främsta cykeldestinationen i Norden. Oavsett dina förutsättningar eller kunskapsnivå, och oberoende av om du föredrar muskelkraft, liftburen eller el-assisterad cykling, strävar Idre Fjäll efter att erbjuda en mångsidig och spännande cykelupplevelse. Projektet inkluderar fem nya cykelområden runt Grängesvålen och omfattar en total investering på 70 miljoner fram till 2037.

"Vi är jätteglada över att kunna presentera Straight Rhythm som en del av vår satsning på Bikeland för våra gäster", säger Tommy Halvarsson, marknads- och kommunikationschef på Idre Fjäll. "Banan erbjuder en unik och spännande cykelupplevelse och visar tydligt vårt mål att bli Nordens främsta cykeldestination."

Andreas Danielsson – En av Sveriges största cykelprofil 

Andreas Danielsson, med sin enastående erfarenhet och djupa kunskap inom cykling, är en högst kompetent designer och byggare av cykelleder. Med sin gedigna bakgrund som elitcyklist, tidigare förbundskapten och chefredaktör för Sveriges främsta cykeltidning, har han en unik insikt i sportens alla aspekter. Med denna rika erfarenhet kan han skapa och utforma cykelleder som inte bara är tekniskt utmanande och spännande, utan också tar hänsyn till cyklisternas behov och preferenser.

För mer information, kontakta Tommy Halvarsson, marknads- och kommunikationschef på Stiftelsen Idre Fjäll.

Tillsammans med Tillväxtverket

Cykelbana för cyklister på alla nivåer och alla typer av cyklar

Vintern 2022/2023 fick Stiftelsen Idre Fjäll stöd från Tillväxtverket för att skapa projektet "Straight Rhythm." Det är en 350 meter lång och 4 meter bred bana som ligger i en svag sluttning, fylld med harmoniska pucklar i olika formationer från start till mål. Banan är utformad för undervisning, utveckling och underhållning. Banan passar alla nivåer av åkare, inklusive 3- och 4-hjuliga armcyklar samt rullstolar.

Vid låg hastighet graderas Straight Rhythm automatiskt som blå, där du kan rulla från start till mål utan utmaningar. Målet är att klara hela banan utan bromsning och med båda hjulen på marken. Nästa steg är att lära sig rulla på bakhjulet mellan två pucklar, en färdighet som kan användas på leder för att ta sig över diken eller hopp. Hoppsektionerna, inklusive step-up, step-down, dubbelhopp, trippelhopp, platåhopp och "dragons-back," kräver hög skicklighet och bör utföras med försiktighet och instruktörsövervakning. För att klara alla hopp och nå röd gradering krävs högre hastigheter som genereras vid korrekta landningar. Banan har även en "golden line," som kräver extrem skicklighet.

Idre Fjäll planerar att använda Straight Rhythm under vintern genom att packa snö på banan, vilket gör den till en enklare ski-cross bana för träning av timing och pumpteknik.

 

Tommy Halvarsson

Marknad & kommunikation

Mediakontakt / Media Contact

Erbjudanden, tips och inspiration

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra bästa erbjudanden, få tips, inspiration och mer fjällkänsla i din vardag? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ➚