Ikon och länk till öppettider
Öppettider
Ikon och länk till kontaktuppgifter
Kontakt
Ikon och länk till webbkameror
Webbkameror
Ikon och länk till information om liftar, backar och spår
Liftar, backar & spår
Ikon och länk till kartor
Kartor
Englands flagga
En

Nyheter

Nu börjar VM-festen på Idre Fjäll

141 åkare och 120 funktionärer från runt 30 länder har nu ansamlats på fjällanläggningen där medarbetare och skidförbundet arbetat intensivt med att få VM-backen klar på rekordtid. 

Alltsedan Kina i början av december meddelade att de ställer in Freestyle-VM på grund av Coronapandemin har det spekulerats om det överhuvudtaget varit möjligt att genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Idén växte fram att genomföra ett publikfritt VM, med särskilda krav på karantän samt säkerhetsåtgärder för såväl deltagare, funktionärer som personal. Freestylegrenarnas VM var tilltänkt att arrangeras i Kanada men ställde senare in, medan Sverige och Idre Fjäll står som värd för Skicross- och Snowboardcross-världsmästerskapen som invigs under torsdagen

- "Om jag ska vara ärlig så är jag inte förvånad. Våra medarbetare har tillsammans med samarbetspartners, förbund och volontärer gjort ett fantastiskt arbete och det visar återigen att Idre Fjäll har både organisationen, kunnandet och viljan för att på rekordtid få till ett VM", säger Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef på Idre Fjäll. 

Lyckade event i pandemin

Stiftelsen Idre Fjäll har under hösten och början av vintern stått som värd för en rad internationella event såsom världscupen i puckelpist och skicross, men även den nationella premiären i skidskytte under november. Efter VM i Skicross och Snowboardcross väntar även flera tävlingar under vårsäsongen, bl.a. världscupen i speedski.

Nyckeln till en säker framgång är enligt Tommy Halvarsson flerbottnad: Det rör sig dels om ett tätt samarbete mellan region, myndigheter, idrottsförbund och den lokala vården, för såväl analys och planering som genomförande. Dels en förutsättningslös, kreativ och öppen attityd där man hela tiden mäter och följer upp synpunkter både kopplat till Coronasäkerhet men även allmän gästnöjdhet. Under jul- och nyårsveckorna har man kunnat se att över 95% av gästerna är nöjda eller t.o.m. mycket nöjda med de anpassningar som vidtagits

"Läget kopplat till pandemin är fortsatt allvarligt, men vi har visat att vi kan ta emot såväl nationella och internationella gäster under såväl förra sommaren som under vintern. Resultatet så långt är att vi ser att fjällsemestrandet i regionen inte bidragit till smittspridningen, samtidigt som vi tar nya rekord i gästnöjdhet", säger Tommy Halvarsson.

Solidaritet och försiktighet som ledord

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna rapporterade under mitten av januari att jul- och nyårsgästerna i Dala-fjällen inte bidragit till en ökad belastningen i vården eller att antalet Corona-fall ökat.

"Vi har tagits oss an den här vintern med försiktighet och solidaritet som ledord och det ska vi fortsatt göra. Sedan är vi ödmjuka inför uppgiften att fortsatt anpassa vår verksamhet med åtgärder som tryggar vistelsen för gäster, medarbetare och ortsborna", avslutar Tommy Halvarsson.

VM-tävlingarna är stängda för publik men går att följa på SVT.

För mer information:
Tommy Halvarsson
Marknad- och försäljningschef
Mobil: 070-318 13 05
E-post: tommy.halvarsson@idrefjall.se