Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
4°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Pernilla Wiberg

"När barnen pratar om Idre Fjäll så handlar det så klart om skidåkningen, men även om djuren. De har fått se renar på riktigt och de tar gärna en tur till stallet och hälsar på hästarna. Vid vårt nyårsbesök förra året åkte vi hundspann för första gången och det var det inte många av deras kompisar hemma som gjort. Berättelsen bara växte och växte! Med barn på sex och tio år blir det ofta några timmar i snowparken. De visar ett beundransvärt tålamod och kan hålla på i evigheter för att få till hoppen som de vill.

Det blir några extra besök i Topprestaurangen också. Den är så fin och känns så mysig. Och det är skönt att gå in där för att värma sig mellan åken.

Sen måste jag erkänna att jag uppskattar butiken. Det blir lätt hysteriskt när man ska packa in en familj i en bil och det finns risk att något viktigt blir kvar hemma. Men det löser sig med lite shopping på plats."

Om Pernilla Wiberg

  • Namn: Pernilla Christina Wiberg
  • Född: 15 oktober 1970
  • Födelseort: Norrköping
  • Längd: 161 cm
  • Antal OS-medaljer: 3: två guld, ett silver.
  • Antal VM-medaljer: 6: fyra guld, ett silver, ett brons.
  • Antal världscupsegrar: 24

Pernilla Wiberg är en av Sveriges genom tiderna bästa skidåkare. Hon har tävlat i Slalom, Storslalom, Störtlopp, Super-G och Alpin kombination sedan hon började tävla. Hon gjorde debut i världscupen i mars 1990 när hon bara var 19 år och tävlade aktivt ända till 2002.

En stjärna redan från början

Pernilla växte upp i Norrköping och började tävla för Norrköping skidklubb. Hon var envis redan från barnsben vilket hon själv säger är hennes bästa och sämsta egenskap. Pernilla tränade ihärdigt som barn, Yxbacken i Norrköping är där karriären började, och hade tävlingsinstinkt redan som liten. När hon som yngsta deltagare i Ungdoms SM tog guldmedalj vid 14 års ålder stod det klart att Pernilla var född till att bli stjärna.

Pernilla Wibergs hotell i Idre

Efter att ha avslutat sin skidkarriär och tillbringat många år på hotell runt om i världen, gick en dröm i uppfyllelse för Pernilla Wiberg. Hon skulle få chansen att utforma sitt eget hotell och platsen blev sydsluttningen på Idre Fjäll, precis i kanten av Sydbacken. Hotellet invigdes i december 2003.

Läs mer om hotellet och vilka erbjudanden du kan boka på hemsidan pernillawiberghotel.se.

Halsband, örhängen och andra smycken

Pernilla har släppt en egen smyckeskollektion, Pernilla Wiberg Collection. Smyckena, halsband och örhängen, är inspirerade av Pernillas slalomåkning. Det ger dem en mjuk och stilren design.

Pernilla har faktiskt designat sin vigselring själv, med fyra diamanter, en för varje familjemedlem, och namnen ingraverade.

Olympiska medaljer

Pernilla har tävlat framgångsrikt i alla fem grenar och vann delcuptävlingar i alla. Totalt har hon 24 världscupsegrar i ryggen. 1991 tog hon VM-guld i storslalom, 92 OS-guld i samma gren. 1994 vann hon OS-guld i kombination och 1996 vann Pernilla två VM-guld, i slalom och kombination. Året efter blev det ett VM-brons i störtlopp och året efter det uppgraderade hon till ett OS-silver i samma gren. 1999 vann Pernilla VM i störtlopp och lyckades dessutom kamma hem ett VM-silver i slalom.

Alla Pernillas medaljer finns i lobbyn på Pernilla Wiberg Hotel i Idre.

Hon har också tilldelats Jerringpriset av Sveriges Radio inte en - men två gånger! Hon har också fått Svenska Dagbladets guldmedalj, Victoriastipendiet och blivit krönt Årets idrottskvinna.

Barn och familj

År 2009 gifte sig Pernilla med norrmannen och före detta landslagstränaren Bödvar Bjerke efter en lång tid tillsammans. De gifte sig faktiskt här i Idre! Paret har två barn, Axel och Sofia, och bor numera i Monaco vid den franska kusten.

Flytten till Monaco var traumatisk för Pernilla, i början av sin karriär fick hon problem med sina vinstpengar och för att kunna fortsätta leva på sin sport var hon tvungen att flytta. Det har med stor sannolikhet bidragit till att Pernilla har god förståelse för affärer och hur viktigt det är med goda råd.

Flera delar av Pernillas familj är aktiva idrottare, till exempel hennes bror Andreas Wiberg. Han har tävlat i triathlon och blev 2005 svensk mästare.

Fortsatt framgångsrik karriär

Pernilla har fortsatt vara en produktiv affärskvinna och har ständigt många bollar i luften. 2012 var hon med i SVTs Mästarnas Mästare och kom på tredje plats, hon var ledamot i Internationella Olympiska Kommitén mellan 2002 och 2010, släppte en singel “Privilege” 1991. Pernilla är också expertkommentator i SVT.