Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
7°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Idre Fjälls Historia

Gränjesvålen från norr

En lång och vit historik

Idre kommun och Friluftsfrämjandet ville skapa arbetstillfällen och öka det aktiva friluftslivet i bygden. Därför startades Stiftelsen Idre Fjäll. Eller Gränjesvålens Friluftsanläggningar som var det ursprungliga namnet. Året var 1968.

Att alltid ligga i framkant och leda utvecklingen i fjällvärlden är en grundläggande drivkraft som funnits från starten. Och vi har faktiskt lyckats riktigt bra. Vi var först med snökanoner på 70-talet. Byggde Europas första fyrstollift på 80-talet. Och i den andan har det fortsatt. En ständig utveckling och förnyelse för att kunna hävda oss i den allt tuffare konkurrensen i fjällvärlden. Det senaste är att vi sparar snö.

Vårt arbete betalar sig. Förutom att en massa härliga gäster och atleter besöker oss år efter år, utsågs Idre Fjäll till årets skidanläggning vid SLAO:s årsstämma 2017.

Här nedan kan du läsa mer om vad som skett de senaste 50 åren.

1965
Startade det med att dåvarande Idre kommun tillsammans med Friluftsfrämjandet bildade en stiftelse i avsikt att skapa arbete och liv i bygden och ge ökade tillfällen till ett aktivt friluftsliv.

1967
Kunde spaden sättas i jorden.

1968
Invigde landshövding Gösta Elfving Gränjesvålens Friluftsanläggningar (som var det ursprungliga namnet) med 2 liftar, två kaffestugor och 20 uthyrningsstugor under byggnad.
Sedan har det rullat på.

1971
Kom det första Värdshuset med utomhuspool, barnpool och minigolfbana.

1977
Byggdes skidområde Ost. Därmed kunde hela fjället nyttjas för utförsåkning.
Uttrycket ”Liftkarusell i fyra väderstreck” myntades.

1979
Kom det stora lyftet. Då byggdes fjällvärldens första snökanonanläggning och genomslaget blev enormt. Under samma år byggdes livsmedelshallen och en 25 m utomhuspool.

1982
Var en ny milstolpe. Då invigde landshövding Ingvar Gullnäs Europas första fyrstolslift som året efter följdes av en stolift även på ostsidan.

1984
Blev återigen ett bevis på nytänkandet. Då kom världens första tunnellift som möjliggjorde ett nytt litet skidområde på nedsidan av infartsvägen där liftarna fångade upp allt boende som nu växte explosionsartat.

1985
Fortsattes sommarsatsningarna med byggandet av en genuin fäbod, där djur och kultur blivit ett mycket uppskattat inslag i sommarverksamheten, inte minst bland barnen. Vid fäboden byggdes något senare ett timrat kapell.

1986-87
Byggdes sporthallen och inomhusbadet kompletterades med ett uppskattat äventyrsbad för barnen. Parallellt med alla andra byggnationer byggs boendet ut i rask takt.

1989
Byggs fjällvärldens första längdspår med snökanonsnö, 7,5 km, sedermera försett med elljus.

1990
Färdigställs så den stora centrumbyggnaden. Det året kom inte mindre än 7 nya liftar till! Under 1990-talet kompletteras anläggningen efterhand, barnen får nytt skidområde och snowboardåkarna får en egen backe och lift.

1995
Avgår Inga-Lill och Ingemar Axelsson som chefspar efter 28 år och ny VD blir Lars Axelsson. Vi bygger en toppmodern verkstad för 6 mkr. Markområden runt fjället förärvas av Assidomän, Snökanonspåret, 7,5 km får elbelysnning och alpina SM går av stapeln i Ostbackarna.

1996
Får barnen ett nytt skidområde med ytterligare en lift, fäboden byggs ut med en stor lada och Värdshuset får en ny restaurangdel kallad "Farfars Hörna".

1997
Byggs återigen nya liftar och backen chocken. Den är en av Nordens brantaste preparerade nedfart med 46° lutning och här har man arrangerat VM i speedskiing. Chocken medger farter upp mot 200 km.

1999
Byggs 50 mycket exklusiva lägenheter med 600 nya bäddar ovanför sporthallen för uthyrning. Sommarungdomarna får en BMX-bana, en skateboardramp och ett äventyrsområde. Arbetet med att införa ett Miljöledningssystem enligt ISO 14001 påbörjas. Golfbanan i Idre når 8.600 greenfee på sin korta säsong. Vår nya maskot Aske gjorde entré.

2000
Ytterligare byggnationer med ny skiduthyrning, Saloon, nytt skidskoleområde och Askeland kommer till.

2002
Tillkommer ytterligare 500 nya bäddar, Idre Fjäll tillsammans med olika entreprenörer bildar byggbolag och Björn Dählie bygger sin exklusiva Hytte i det som kom att kallas Dähliebyn. Nu byggs också en ny restaurang mitt i Västbacken.

2003
Idrottsbyn med 30 nya lägenheter har byggts och Pernilla Wiberg Hotel invigdes den 13 december! Hotellet innehåller 42 rum med hög standard och en egen reception.
En ny sexstolslift med en sträckning ända nerifrån Tunnelliftarna och upp till toppen med en mellanstation i Väst togs i bruk under november/december. Västbacken har breddats och ny bredare "genomfart" under uppfartsvägen har skapat en helt ny skidåkning i Väst.
Skidstadion har färdigställts inför SM-tävlingarna, och ett nytt lifkortssystem med handsfreefunktion installeras.
Sommaren 2003 firar Idre Fjäll 35 år med massor av nyheter. Det har blivit en Streetbasketbana, en Beachvolleybana och, i miniformat, en bana för Äventyrsgolf.

2004 En ny lift mellan syd och dals, förbättring av skidbackar, förbättrat snökanonsystem.

2005
Fortsatt förbättring av snökanonsystemet, nya snökanoner med automatstyrning, renovering av inomhusbadet. I augusti avgår Lars Axelsson som VD och ersätts av Joacim Johansson.

2006
Nytt stall byggs, utveckling av snökanonsystemet, förlängning av nedfarter i nord, ny barnpool utomhus byggs och ersätter "svampen". Nya återvinningsstationer byggs.

2007
Värdshusets entré och foaje har byggts om och fått en rejäl ansiktslyftning.
Vi fortsätter att utveckla vårt snökanonsystem och i vinter är det framförallt Nordbackarna som prioriterats.
De gröna och blå nedfarterna på Nordsidan av Idre Fjäll har förlängts. De nedre delarna av backarna har en ny dragning som går mer i fallinjen, något som förbättrat skidåkningen avsevärt i kombination med dagens carvingskidor.

2008
En ny 6-stolslift i Nord som startar längre ner och går ända till fjällets topp.
Ett nytt elbelyst längspår på 7,5 km som ersätter det gamla.
Fortsatt utveckling av snösystemet i nord där Turist 1 får automatiska snökanoner.

2009
Flyttas Snowparken till Askebackarna där den får fyra linjer från grön till svart. Ett skipass som gäller på både Idre Fjäll och Fjätervålen introduceras. Idre Fjäll arbetar med ett pilotprojekt för en miljöstuga för att minska energiförbrukningen i stugorna. Nordens brantaste backe Chocken får fasta snökanoner.

2010
Färdigställs ett 60 miljonersprojekt med en vattenledning från Burusjön. Vattnet ska främst användas till snökanonsystemet på Idre Fjäll. Värdshuset renoveras invändigt och All Inclusive finns som tillval på allt boende.

2011
Enskilt största investeringen 75,4 miljonersprojekt var nya Ost med utveckling av lift, backar, snösystem, och topprestaurang.

2012
Fokus låg på stugbyrenovering av vårt eget boende typ 9C.

2013
En 3300m lång och 3,5m bred asfalterad rullskidbana med start vid Skidstadion byggs.
Nytt stugområde i Söderbyn exploateras.

2014
Nytt snökanonsystem på Skidstadion.
Backrestaurangen Charlies Wokkällare öppnar.
Tillträder John Lundmark som ny VD efter Joacim Johansson.

2015
Inleds ett samarbete med Svenska landslaget i Skicross. Idre Fjäll blir därmed Nationalarena för Skicross.
Är vi först i Skandinavien med Kässbohrers PistenBully 600E+, världens första dieselelektriska pistmaskin.
Installeras den första laddstolpen för elbilar.
Får träningsbacken specialen ny belysning.
Byggs skidstadion om. Det innebär att Idre Fjäll blir en av få anläggningar som kan arrangera skiathlon tävlingar.
Når Idre Fjäll FIS standard i slalom alpint för herrar.

2016
Arrangeras den första världscuptävlingen i Skicross på Idre Fjäll.
Arrangeras SM och världscupfinal i Speedski i Chocken på Idre Fjäll.
Utökas antalet cykelleder.
Camping Renen med ski in/ski out-läge öppnas till vintersäsongen.

2017
Arrangeras den andra världscuptävlingen i Skicross på Idre Fjäll.
Arrangeras VM i Speedski på Idre Fjäll.
Utses Idre Fjäll till årets skidanläggning vid SLAO:s årsstämma.
Inleds ett samarbete med Tesla. Nya laddstolpar för elbilar installeras.

2018
Arrangeras den tredje världscuptävlingen i Skicross på Idre Fjäll.
Premiär för Idre Fjällmaraton den 25 augusti