Idre Fjäll
37 / 40
23 / 24
86 km
67 cm
-5°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online
7 mars - 9 mars

World Cup Speedski på Idre Fjäll

Se världens snabbaste skidåkare göra upp i backen Chocken

Den 7-9 mars 2019 kan ni se världseliten av speedskiåkare kasta sig utför nordens brantaste preparerade pist Chocken. I Speedski är poängen att åka så fort som möjligt. Skidåkarna använder sig av specialgjorda dräkter som sitter så tight att en behöver hjälp för att ta på sig dem. Skidorna som används är 238cm långa. Hjälmen och resten av utrustningen är byggda för att göra så lite luftmotstånd som möjligt.

Världsrekordet i speedski hålls på damernas sida av Valentina Greggio från Italien som åkte 247,083 km/h i franska Vars den 26e mars 2016. På herrarnas sida ligger rekordet på 254,958 km/h och sattes samma dag och på samma plats av Italienska Ivan Origone.

Det svenska landslaget

Förbundskaptenen Daniel Andersson har satt det svenska landslaget för säsongen. Årets landslag består av tre rutinerade åkare och en nykomling, Jonatan Brunnberg från Idre. Jonatan och Mats Abrahamsson utgör herrlaget och på damernas sida tävlar Lisa Hovland Uden och Hanna Matslofva. Det svenska rekordet är 248 km/h och hålls av Christian Jansson.

Nationalarenan Chocken på Idre Fjäll

Nationalarenan för Speedski i Sverige är Idre Fjälls och även Nordens brantaste backe, Chocken. Hemmatävlingarna för de svenska Speedski-åkarna ligger i år först i kalendern. Efter tävlingarna i Idre fortsätter färden till Finland. Chocken har ett backrekord på mer än 180 km/h! Det sattes av hemmaåkaren Chistian Jansson 2017.

Förra årets resultat

Förra säsongen hade Sverige Britta Backlund på pallen i världscupfinalen. Sista deltävlingen gick då som i år i Andorra. Ett återkommande problem där är att vinden drar med sig sand från öknen som gör det svårt att valla. Dessutom kan det skada de specialpreparerade skidorna. Britta lyckades trots detta kliva in på en tredjeplats totalt och var på så vis bästa svensk.

Förra årets SM i Speedski avgjordes i Chocken, då såg resultatet ut såhär:

Damer S1
1. Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina SK, 165.77 km/h
2. Britta Backlund, Rättviks SLK, 164.86 km/h
3. Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb, 160.71 km/h

Herrar S1
1. Sebastian Lindblom, Edsåsdalens SLK, 172.32 km/h
2. Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg, 169.95 km/h
3. Jonatan Brunnberg, Idre Speedski Förening, 167.89 km/h

Karta för besökare med bil.

Besökare med bil tar sig till chocken från parkeringen genom att följa längdskidspåret norrut i 15 minuter.

Karta till chocken från bilparkeringen

Varmt välkomna till Idre Fjäll!

speedski-åkare på väg ner för backen på långt håll