Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
12°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Skicross på Idre Fjäll

Två Skicrossbanor i vinter

Idre Fjäll är Sveriges nationalarena för Skicross. En skidsport som snabbt växer sig starkare och blir alltmer populär. Hos oss har även du möjlighet att testa. Vi har två skicrossbanor. En blå bana i Ravinen för barnfamiljer och i slutet av vecka 3 öppnas "World cup backen", som är en röd bana (Tallbacken) för de mer erfarna åkarna.

Tre skicrossåkare i ett hopp

World Cup i Skicross på Idre Fjäll

De fyra senaste åren har Idre Fjäll haft nöjet att arrangera Sveriges världscuptävlingar i Skicross. Fyra mycket lyckade arrangemang som verkligen satt Idre Fjäll på vintersportkartan.

Publik, sponsorer och utställare bidrar med feststämning i målområdet. De tävlande bjuder som alltid på rafflande underhållning på hög nivå.

Idre Fjälls skicrossbana är en av de mest utmanande under världscupssäsongen. Upplagt för spännande race! Med action från start till mål i hög fart med hopp, kurvor, tuffa fighter och omkörningar är skicross en otroligt spektakulär och publikvänlig sport som ska upplevas på plats. Välkommen hit du också!

Världscupen i skicross äger rum i januari med hela världseliten på plats och tävlingarna direktsänds i SVT:s Vinterstudion.

Besök hemsidan worldcupidrefjall.se>>

Vad är skicross?

Skicross är en sorts freestyleåkning som utvecklades på 90-talet i USA. Det kan jämföras med en motorcrossbana på skidor. Fyra personer startar samtidigt och tävlar i en bana med hopp, kurvor och andra utmaningar. De två snabbaste går vidare till nästa heat. Skicrosstävlingar börjar alltid med ett kvalåk där åkaren får anta banan ensam på tid. Tiden man får avgör heatuppdelning och startgrind.

Det är en mycket publikvänlig sport med hög fast, mycket händelser på banan, taktikåkning och glada miner. Sporten är mycket utmanande och vid minsta lilla misstag riskerar du att bli omkörd.

Oftast åker man skicross med storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. Ibland når åkaren hastigheter på 90kr/h och utstår en beastning på 3-4 G-krafter i svängarna. Ett hopp kan lämna åkaren i uften i 2-3 sekunder.

Tre skidåkare hoppar lika högt som trädtopparna