Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
7°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Upplev samekulturen - Besök Idre Sameby

Ren i djup snö

Upplev samekulturen i Sveriges sydligaste sameby

Besök Idre Sameby, Sveriges sydligaste renskötselområde. Här kan du lära känna renarna och lära dig mer om dem. Du kan också lära dig om livet i en sameby, traditioner, historia och få spännande och fantastiska upplevelser.

Studera prislistan och boka här.

Läs om samekulturen på sommaren här

- Upplev renen

Träffa några av våra renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer. Lär dig mer om vilket fantastiskt djur renen är. Helt anpassat till ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att de kan se saker våra ögon inte kan?

- En renskötares liv förr och nu

Vandra tillsammans med våra renar till vår kåta. Där sitter vi på renskinn kring eldstaden, kokar kaffe över elden och berättar om hur renskötseln förändrats under åren. Ni serveras även samisk "fika".

- Snöskovandring med renar

Upplev känslan att vandra på snöskor genom en riktig gammelskog tilsammans med våra tama renar. Lär om hur renens liv under de 8 årstiderna. Njut av fridfullheten till en kopp samiskt kaffe och andra delikatesser av renkött. En snöskovandring som passar både stora och små.

- Livallen i vinterskrud

I Foskdalen, långt från civilisationen finns en gammal fäbod från slutet av 1700 talet. Hit leder inga vägar och området är stängt för skotertrafik, förutom under guidade turer. Följ med på en dagsutflykt på skidor då vi tolkar uppför fjället eller välj att åka i skoterkälken. I fäboden serveras en samisk måltid över öppen eld och vi berättar om livet på fjället förr och nu.

- Taste of sámpi, samisk matkultur

Bildföredrag vid Grövelsjöns Fjällstation. Förbokning behövs ej.

Plats: STF Grövelsjöns Fjällstation.

Anmälan för alla aktiviteter i receptionen senast kl. 18.00 dagen innan.

Alla turer är med ett minimum av 4 personer. Är det färre än 4 personer på listan vid receptionen, vänlig ring till Renbiten och kolla läget då de kan ha egna bokade. Samling i Storsätern vid butik Renbiten. Restid ca. 45 min från Idre Fjäll (enkel resa, egen bil). Betalning sker på plats. Önskas annan tid eller arrangemang, kontakta oss, vi fixar det mesta.

Boka via e-post: info@renbiten.se eller tel. 0253-233 30

Öppet från 15 december - 21 april 2018/2019.

Ett gäng majestätiska renar i snö

Vad är en sameby?

En sameby kan liknas vid en förening. Det är en samling personer som bedriver renskötsel enligt rennäringslagen. Du måste vara medlem i en sameby för att få bedriva renskötsel i Sverige. Samebyn är också den juridiska person som ansvarar för rennäringen.

Det kan finnas flera renskötselföretag i en och samma sameby och varje företag bestämmer själv över sina renar. Hela samebyn möts på årsstämman där en styrelse väljs. Styrelsen driver samebyn resten av året.

Kan man bo i en sameby?

En sameby är inte en by i ordets rätta mening och därför är det svårt att säga att man kan bo i dem. Byområdet är det område där samebyn bedriver sin verksamhet med renskötsel. Samebyn är både ett geografiskt område och en ekonomisk samarbetsform.

Vem kan bli medlem i en sameby?

Det är de befintliga samebyarna och dess medlemmar som bestämmer vem som kan få bli medlem men enligt lagen ska det vara en person som är same och bedriver renskötsel. Det är också bara samebyar som får bedriva renskötsel i Sverige. Väldigt många samer i Sverige är inte medlemmar i någon sameby eftersom de inte bedriver renskötsel.

Vit ren i snölandskap