Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
12°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Samekultur i Idre

Ren i grönska

Upplev samekultur

Idre sameby är Sveriges sydligaste renskötselområde med ca 2700 renar fördelat på 4 driftsenheter.

Nu har du möjlighet att ta del av den samiska kulturen här i Idre. Få en inblick i en renskötares vardag, lyssna till historier, myter och berättelser om det samiska livet.

Restid ca. 45 min från Idre Fjäll (enkel resa). Transport i egna bilar. Anmälan för alla turer i receptionen senast kl 18.00 dagen innan. Samling i Storsätern vid butik ”Renbiten”.

Läs om vilka delar av den samiska kulturen du kan uppleva på vintern på den här sidan!

Taste of Sápmi

Vill ni uppleva det samiska köket och få en upplevelse för alla sinnen?
Under 2-3 timmar varvar vi berättelser kring den fantastiska matkulturen, samtidigt som ni får njuta av en mängd olika samiska rätter, tillagade över elden. En middag och upplevelse som ni kommer att minnas länge.

De samiska åtta årstiderna

Tillsammans med våra tama renar vandrar vi en kortare tur till en av våra kåtor (passar både barn och de som har lite svårt att vandra). I kåtan berättar vi en renskötares liv och njuter av samiskt kaffe och andra delikatesser från renköttet.

Vandra tillsammans med renar

Upplev hur det är att vandra tillsammans med renar i riktig gammelskog, där myrstackarna är lika höga som dig själv och där laven hänger tjock från trädstammarna. En favorittur för barnen, då vi ibland leker kurragömma med renarna. Vi fikar tillsammans och lyssnar till berättelser om samekulturen.

Ol Antas boplats

I början av 1900-talet var Ol Anta utplacerad ipå västra sidan av Grövelsjön för att vakta gränsen mot Norge. Vi kommer att besöka hans boplats och fascineras till hur hans liv kan sett ut. Sommaren 2016 hittade vi tillsammans med en arkiolog ännu en kåtaplats som vi också kommer att besöka. Ta med dig lunch, så bjuder vi på samiskt kaffe.

Renen - ett fantastiskt djur

Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att renen klarar av att se sådant som vi själva inte klarar?

Restid ca. 45 min från Idre Fjäll (enkel resa). Transport i egna bilar. Anmälan för alla ovenstående turer i receptionen senast kl 18.00 dagen innan. Samling i Storsätern vid butik ”Renbiten”.

Läs mer om Renbiten och samekultur >>

Vit ren i snölandskap
Ren på fjället