Idre Fjäll
0 / 40
0 / 24
0 km
0 cm
4°C
Antal backar öppna för utförsåkning
$internalLinkUrl
Antal liftar öppna
$internalLinkUrl
Antal öppna längdsprå som är öppna
$internalLinkUrl
Snödjup
$internalLinkUrl
Mina sidor
$internalLinkUrl
Sök
Boka online

Chocken i Idre - Nordens brantaste skidbacke

Skidåkare står längst upp i backen chocken

Skidbacken Chocken är Nordens och därmed Sveriges brantaste preparerade backe för skidåkning. Upplev suget i magen när du står på krönet av backen och ser ner. Vågar du anta utmaningen?

Idre Fjälls Chocken är Sveriges brantaste skidbacke

Det finns 40 nedfarter på Idre Fjäll och den brantaste backen heter Chocken, den anlades 1997 och är inte bara den brantaste skidbacken i Sverige utan också Nordens brantaste skidbacke.

Chocken är såklart en svart pist och har en lutning på 46 grader. Tidigare var lutningen ännu brantare men i början av 2000-talet sprängdes krönet bort så att pisten blev säkrare och fick en jämnare lutning än tidigare.

Perfekt för speedski

Sprängningen av krönet av Chocken år 2002 gjorde också att backen blev mer anpassad för tävlingar i speedskiing eftersom krönet blev mildare. Speedski är när deltagarna åker så fort som möjligt nerför några av världens brantaste backar.

Idre har i flera år fått äran att arrangera VM i speedski i just Chocken vilket varit mycket uppskattat. Chocken är dessutom Sveriges nationalarena för speedski.

Andra branta skidbackar i Sverige

Den tidigare brantaste skidbacken i Sverige är Väggen i Hundfjället i Sälen. Väggen har en lutning på 45 grader vilket är väldigt mycket, halvvägs till fritt fall. Väggen innehar också hastighetsrekord i Sverige, trots att Chocken är brantare.

Den snabbaste hastigheten som uppnåtts i Väggen är 198km/h och backrekordet i Chocken är 180km/h. De rekorden sattes av professionella speedskiåkare. Det gäller att ha bra hjälm och andra skydd när det går fortare i Chocken på skidor än på motorvägen med bil.

På tredje plats bland de brantaste backarna i Sverige kommer Rännan i Lofsdalen som har en lutning på 42 grader, Nol i egga är också det en brant backe med en lutning på 40 grader.

Skidåkare på väg ner för Chocken

Säkrare än någonsin

Chocken är inte lätt att köra pistmaskin i, därför finns bland annat en stark vajer som hjälper till att hålla maskinen i backen. Att Chocken är så brant gör såklart att Idre Fjäll tagit flera säkerhetsåtgärder för att säkerställa att inga olyckor sker i backen.

Bland annat har träden runt backen tagits bort, tillsammans med stenar, och dessutom har förutsättningarna för träning i speedski förbättrats vid flera tillfällen. Backen stängs så fort väderförhållandena inte är optimala.

En skidort där du kan uppleva en fjällsemester på riktigt!

Idre Fjäll erbjuder allt en riktig fjällsemester ska. Allt från riktigt branta backar till barnvänlig skidåkning. Både tävling i speedski och i scicross. Läs mer om Idre Fjälls skicross bana och hur du kan prova här. Du kan också byta ut skidorna mot en häst, skoter eller hundspann för att glida runt på fjället med stil.

Behöver du träna upp skidåkningen lite? Lugn, Idre Fjäll erbjuder skidskola för alla, barn och vuxna. Dessutom kan du lära dig åka något annat, som till exempel snowboard. Våra duktiga instruktörer tar hand om dig och vår egen maskot Aske hejar på barnen i allt de tar sig för.

Koppla av i poolen eller träna i gymmet på Idre Fjälls aktivitetscenter som är öppet året runt. Bo i mysiga stugor, på camping eller i hotellet Pernilla Wiberg Hotel, läs mer om det här.

Här kan du se en film på Youtube från Chocken.


Idre Fjäll Bloggen