Idre Fjäll
0 / 40
0 / 26
0 km
cm
15°C
Idre Fjäll
toppbild

En semester på Idre Fjäll är aktiv, lugn, rolig, spännande – på en och samma gång.

Hela familjen hittar sin favorit på Idre Fjäll, oavsett om det är på våra cykelleder i höghöjdsområdet eller i våra forsar.

Välkommen att uppleva fjällsemester – på riktigt!

0 / 40
0 / 26
0 km
cm
15°C
Mina sidor
Boka online
Boka online

Samekultur i Idre

Upplev samekultur sommaren 2018

Idre sameby är Sveriges sydligaste renskötselområde med ca 2700 renar fördelat på 4 driftsenheter.

Nu har du möjlighet att ta del av den samiska kulturen här i Idre. Få en inblick i en renskötares vardag, lyssna till historier, myter och berättelser om det samiska livet.

Taste of Sápmi

Vill ni uppleva det samiska köket och få en upplevelse för alla sinnen?
Under 2-3 timmar varvar vi berättelser kring den fantastiska matkulturen, samtidigt som ni får njuta av en mängd olika samiska rätter, tillagade över elden. En middag och upplevelse som ni kommer att minnas länge.

25 juni - 19 augusti: Måndagar kl. 18.00.

Pris Taste of Sápmi >>

De samiska åtta årstiderna

Tillsammans med våra tama renar vandrar vi en kortare tur till en av våra kåtor (passar både barn och de som har lite svårt att vandra). I kåtan berättar vi en renskötares liv och njuter av samiskt kaffe och andra delikatesser från renköttet.

25 juni - 19 augusti: Onsdagar kl. 14.00-16.00.
Antal: 4-15 .

Pris De samiska åtta årstiderna >>

Vandra tillsammans med renar

Upplev hur det är att vandra tillsammans med renar i riktig gammelskog, där myrstackarna är lika höga som dig själv och där laven hänger tjock från trädstammarna. En favorittur för barnen, då vi ibland leker kurragömma med renarna. Vi fikar tillsammans och lyssnar till berättelser om samekulturen.

25 juni - 19 augusti: Tisdagar och torsdagar kl. 14.00-16.00.
Antal: 4-20.

Pris Vandra tillsammans med renar >>

Ol Antas boplats

I början av 1900-talet var Ol Anta utplacerad ipå västra sidan av Grövelsjön för att vakta gränsen mot Norge. Vi kommer att besöka hans boplats och fascineras till hur hans liv kan sett ut. Sommaren 2016 hittade vi tillsammans med en arkiolog ännu en kåtaplats som vi också kommer att besöka. Ta med dig lunch, så bjuder vi på samiskt kaffe.

25 juni - 19 augusti: Fredag kl.11.00-14.00.
Antal: 4-10.

Pris Ol Antas boplats >>

Renen - ett fantastiskt djur​

Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du till exempel att renen klarar av att se sådant som vi själva inte klarar?

25 juni - 19 augusti: Tisdag, onsdag och torsdag kl. 10.00-11.00.
Antal: 4-20.

Pris Renen - ett fantastiskt djur >>

Restid ca. 45 min från Idre Fjäll (enkel resa). Transport i egna bilar. Anmälan för alla ovenstående turer i receptionen senast kl 18.00 dagen innan. Samling i Storsätern vid butik ”Renbiten”.

Läs mer om Renbiten och samekultur >>